Terug
Gepubliceerd op 22/12/2022

Besluit  Gemeenteraad

ma 19/12/2022 - 20:00

Procedure voor het verlenen van een opportuniteitsadvies bij een aanvraag vergunning groepsopvang - Goedkeuren

Aanwezig: Vincent Van Peteghem, Voorzitter gemeenteraad
Willem Rombaut, Kristof Agache, Ann Vandenbussche, Benedikte Demunck, Schepenen
Wim Vanbiervliet, Hilde Claeys, Antoine Van Nieuwenhuyze, Trudo Dejonghe, Lutgard Vermeyen, Leen Gryffroy, Christel Verleyen, Liselotte Thienpont, Erik Van de Velde, Marthe Van Den Abbeele, Evelyne Gomes, Ina Quintyn, Hannes Eechaute, Bert Seynhaeve, Raadsleden
Veerle Goethals, Algemeen directeur
Verontschuldigd: Lieve Van Lancker, Wd. burgemeester
Kathleen Ghyselinck, Voorzitter BCSD
Feiten en context

Vanaf 1 januari 2022 moet een organisator verplicht een opportuniteitsadvies toevoegen bij de vergunningsaanvraag. Het advies is niet bindend voor de organisator, noch voor het Agentschap Opgroeien. Wel moet de organisator in zijn vergunningsaanvraag bij het Agentschap Opgroeien toelichten hoe hij met de opmerkingen van het lokaal bestuur in het opportuniteitsadvies zal omgaan of waarom hij het advies van het lokaal bestuur naast zich neerlegt. Met die aanpak wil het Agentschap Opgroeien nagaan of de organisator voldoende beleidsvoerend vermogen heeft om met de huidige lokale context om te gaan. Wil de organisator toch van start gaan omdat hij van mening is daar wel een waardevol initiatief uit te kunnen bouwen, dan zal het Agentschap Opgroeien de vergunningsaanvraag niet tegenhouden.

Het advies van het lokaal bestuur is ondersteunend, niet bindend. Slechts in uitzonderlijke gevallen zal het Agentschap Opgroeien op basis van het eigen onderzoek beslissen om de vergunning niet toe te kennen aan de organisator als de organisator niet voldoende tegemoet komt aan de opmerkingen in het advies van het lokaal bestuur. Als bijvoorbeeld blijkt uit het advies van het lokaal bestuur dat de voorziene locatie stedenbouwkundig niet in orde is om er opvang te organiseren en de organisator gaat hierop niet in bij de vergunningsaanvraag, kan het Agentschap Opgroeien de vergunning weigeren.

Een opportuniteitsadvies moet de organisator adviseren over de opportuniteit om op die bepaalde locatie de voorgestelde opvang te organiseren. Het lokaal bestuur moet in dit advies inzicht geven in de noden die hij ervaart:

  • Waar is er vandaag al opvang in onze gemeente?
  • Waar is er nog onvoldoende aanbod om aan de vraag voor opvang tegemoet te komen?
  • Is er nood aan opvang met vaste prijs? Of is er eerder nood aan opvang met inkomenstarief?
  • Voor welke doelgroepen moeten we extra inspanningen leveren (vb. in kwetsbare buurten inzetten op inkomensgerelateerde opvang)?
  • Kan er op die locatie daadwerkelijk een opvang gestart worden?
  • Welke gevolgen heeft dit op vlak van milieuvervuiling, mobiliteit en bereikbaarheid?
  • ...

Volgende concrete aanpak geeft VVSG mee:

  • Het lokaal bestuur moet vooraf een procedure vastleggen over de manier waarop het een advies zal opstellen. Het lokaal bestuur gebruikt hiervoor vooraf bepaalde criteria en motiveert ook waarom het deze criteria gebruikt. Deze criteria moeten transparant, objectief en relevant zijn om de opportuniteit te beoordelen van een nieuwe locatie/uitbreiding in de gemeente.
  • Over de opmaak van de procedure en de criteria moet het lokaal bestuur in elk geval het Lokaal Overleg Kinderopvang raadplegen voor advies. Als er geen Lokaal
    Overleg Kinderopvang is in een gemeente, of als er geen advies gevraagd werd door het lokaal bestuur over de adviesprocedure en de criteria, kan het lokaal bestuur geen (opportuniteits)advies verlenen.
  • De procedure en criteria moeten voor iedereen publiek raadpleegbaar zijn en dus gepubliceerd worden op de website van de gemeente.
  • Het lokaal bestuur bezorgt het advies binnen de 30 dagen na de adviesvraag aan de organisator, die het toevoegt aan zijn vergunningsaanvraag t.a.v. het Agentschap
    Opgroeien.
  • Het lokaal bestuur voorziet een procedure met hoorrecht voor de organisator om opmerkingen te formuleren bij het uitgebracht advies. Het lokaal bestuur informeert de organisator over deze procedure uiterlijk op het moment dat het advies aan de organisator wordt bezorgd. De organisator heeft 30 dagen te tijd om te reageren op
    het advies van het lokaal bestuur.
Hogere regelgeving
  • Decreet over het lokaal bestuur
  • Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters van 22 november 2013: art.2, 3°; art.13.
  • Besluit van de Vlaamse Regering houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters: art. 8. 1f; art. 9. 3°C; art 10 1b; art. 12. 4/1; art. 52.
  • Besluit van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang: art. 7
Motivering

Het voorstel van procedure en criteria werd opgesteld op basis van voorbeelden van omliggende lokale besturen. Er wordt geopteerd om voor De Pinte en Sint-Martens-Latem eenzelfde procedure en criteria te hanteren gelet op de nauwe samenwerking.

 

Advies VVSG inzake vaststellen en goedkeuren van de procedure door de gemeenteraad:

"Hoewel het Agentschap Opgroeien zelf geen regels hierrond vastlegt, is het belangrijk om de criteria en de beoordelingsprocedure te laten bekrachtigen op de gemeenteraad. Je legt de spelregels dus vast in een gemeentereglement.
Een gemeentelijk reglement opstellen behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad: de gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen (zie decreet Lokaal Bestuur, art. 40, §2 en §3).
Het feit dat de criteria en procedure voor langere tijd worden vastgelegd in een gemeenteraadsbeslissing of reglement, maakt dat de werkwijze kan worden gecommuniceerd binnen de gemeente. Zo is het ook duidelijk voor starters welke prioriteiten kinderopvang de gemeente vooropgesteld. Dit geeft je als lokaal bestuur bovendien meer ruimte om binnen een beperkte tijdspanne, een goed advies af te kunnen leveren. Het uiteindelijke advies van het lokaal bestuur hoeft immers niet meer geagendeerd te worden op de gemeenteraad. Het is een toepassing van dit gemeentelijk reglement."

Publieke stemming
Aanwezig: Vincent Van Peteghem, Willem Rombaut, Kristof Agache, Ann Vandenbussche, Benedikte Demunck, Wim Vanbiervliet, Hilde Claeys, Antoine Van Nieuwenhuyze, Trudo Dejonghe, Lutgard Vermeyen, Leen Gryffroy, Christel Verleyen, Liselotte Thienpont, Erik Van de Velde, Marthe Van Den Abbeele, Evelyne Gomes, Ina Quintyn, Hannes Eechaute, Bert Seynhaeve, Veerle Goethals
Voorstanders: Vincent Van Peteghem, Willem Rombaut, Kristof Agache, Ann Vandenbussche, Benedikte Demunck, Wim Vanbiervliet, Hilde Claeys, Antoine Van Nieuwenhuyze, Trudo Dejonghe, Lutgard Vermeyen, Leen Gryffroy, Christel Verleyen, Liselotte Thienpont, Erik Van de Velde, Marthe Van Den Abbeele, Evelyne Gomes, Ina Quintyn, Hannes Eechaute, Bert Seynhaeve
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt de voorliggende procedure en criteria voor het verlenen van een opportuniteitsadvies bij een aanvraag vergunning groepsopvang goed.