De voorzitter opent de zitting op 25/10/2021 om 19:50.
Het agendapunt aangevraagd door raadsleden Verleyen en Gomes werd verplaatst naar de raad voor maatschappelijk welzijn.
De notulen van de vorige vergadering worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Enig artikel.
De notulen van de vorige vergadering worden goedgekeurd.
Bij burgemeesterbesluit van 30 augustus 2021 werd het tijdelijk politiereglement in het kader van de verspreiding van het coronavirus COVID-19, maatregelen betreffende de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de bibliotheek van de Pinte opgelegd.
Bij ministerieel besluit van 27 september 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken werd beslist dat vanaf 1 oktober 2021 het dragen van een mondmasker niet meer verplicht is in de bibliotheken en dus ook in de bibliotheek van De Pinte. Bijgevolg is het ook aangewezen het burgemeesterbesluit van 30 augustus 2021 op te heffen.
Dit besluit moet door de gemeenteraad worden bekrachtigd op de eerstvolgende vergadering, op straffe van verval.
Enig artikel.
De gemeenteraad bekrachtigt het burgemeesterbesluit van 30 september 2021 betreffende opheffing van het burgemeesterbesluit van 30 augustus 2021 betreffende tijdelijk politiereglement in het kader van de verspreiding van het coronavirus COVID-19, maatregelen betreffende de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de bibliotheek van De Pinte.
De Vlaamse Regering en de sociale partners zijn op 30 maart 2021 een zesde Vlaams Interprofessioneel Akkoord (VIA 6) overeengekomen. Vanaf 1 juli treden de kwaliteitsmaatregelen voor de ouderenzorg in werking die werden afgesproken in deze VIA 6 akkoorden. De sociale partners en de Vlaamse regering bieden de woonzorgcentra hiermee de nodige stimulansen om meer personeel aan te trekken en de kwaliteit te versterken. Dit enerzijds door de basistegemoetkoming voor zorg in woonzorgcentra te verhogen, anderzijds wordt gevraagd aan de werkgevers om de impact van de bijkomende middelen op de tewerkstelling te bespreken met de representatieve werknemersvertegenwoordiging binnen het bevoegde sociaal overlegorgaan. Dit overleg ging door op 13 oktober 2021.
Concreet betekent dit voor WZC Scheldevelde extra subsidies voor de aanwerving van 0.8 FTE. Deze berekening is gebaseerd op de aanwezige bewoners tijdens het referentiejaar 1 juli 2019 – 30 juni 2020.
Het voorstel is om de invulling als volgt te voorzien:
- 0.5 kinesitherapeut
- 0.5 stafmedewerker sociale zorg
Dit vergt een aanpassing van het organogram. Het geïntegreerde organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel zoals laatst aangepast door de gemeenteraad op 31 augustus 2020 wordt aldus aangevuld met deze 2 betrekkingen. Er is enkel een aanpassing doorgevoerd bij cluster Mens - afdeling 'Residentiële ouderenzorg'. De rest van het organogram werd behouden.
De toelichtende nota over deze wijziging werd in de bijlage toegevoegd. Dit organogram werd op andere punten niet gewijzigd.
Artikel 1.
Het geïntegreerd organogram van het gemeente- en OCMW-personeel wordt zoals in de bijlage vastgesteld.
Artikel 2.
De personeelsformatie voor gemeente- en OCMW-personeel, zoals vastgesteld in artikel 2 van het besluit van de gemeenteraad van 31 augustus 2020 in verband met het geïntegreerde organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel, wordt aangevuld ingevolge het VIA 6 akkoord met volgende functies:
Dienst Cluster |
Functie |
Statutair/contractueel |
Weddeschaal |
VTE |
Cluster Mens |
||||
MENS Residentiële ouderenzorg (OCMW) |
stafmedewerker sociale zorg | Contractueel | B1-B3/BV1-BV3 | 0,5 |
MENS Woonzorgcentrum verzorging (OCMW) |
KEL (kine, ergo, logo) | Contractueel | BV1-BV3 | 2,5 |
Artikel 3.
Artikelen 3, 4, 5 en 6 van het besluit van de gemeenteraad van 31 augustus 2020 in verband met het geïntegreerde organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel blijven hun uitwerking behouden.
De rechtspositieregeling voor het gemeente- en OCMW-personeel moet aangepast worden. Het gaat om een juridische actualisatie op grond van hogere wetgeving, zoals het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies; bevallingsverlof; de integratie van de maatregelen in het kader van het sectoraal akkoord van 2020; geboorteverlof en rouwverlof voor contractuelen; mantelzorgverlof. Daarnaast wenst men bepaalde zaken bij te sturen in functie van een nieuw personeelsbeleid.
Op inhoudelijk vlak werden volgende zaken gewijzigd:
Werving en selectie
Financieel
Verloven
Artikel 1.
De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel (artikel 186 § 2 1° en 2° decreet lokaal bestuur) van De Pinte, zoals gehecht in de bijlage, wordt goedgekeurd voor wat betreft de bepalingen die betrekking hebben op het gemeentepersoneel.
Artikel 2.
Dit besluit en de inhoud ervan worden in uitvoering van artikel 286 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt via de webtoepassing van de gemeente door de burgemeester.
Artikel 3.
In toepassing van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur wordt de toezichthoudende overheid op dezelfde dag van de bekendmaking op de hoogte gebracht door de burgemeester van de bekendmaking van dit besluit.
Artikel 4.
Deze rechtspositieregeling gaat in met ingang van heden.
Veneco heeft een gemeenschappelijke interne preventiedienst opgericht waar de lokale besturen, OCMW’s, politiezones en eventueel andere welzijnsorganisaties deel kunnen van uit maken. Zij hebben hiervoor op 15 september 2020 een aanvraag tot erkenning ingediend. De toelating wordt verleend door de minister van werk en gebeurt via een Koninklijk Besluit. Normaliter zal na bekrachtiging van de aanstelling van het afdelingshoofd voor deze interne preventiedienst, gelijk aan een preventieadviseur niveau 1, deze erkenning verkregen worden. De dienst is reeds operationeel sinds 1 januari 2021.
Veneco stuurde in juni 2021 een schrijven aan het college van burgemeester en schepenen met de vraag naar de interesse om toe te treden tot de gemeenschappelijke preventiedienst. De context, structuur en werking van deze dienst werd verder toegelicht in de infovergadering op 6 september 2021.
Het beheerscomité, waar zowel de werkgevers als de werknemers worden vertegenwoordigd, werd reeds op de hoogte gebracht van een mogelijke toetreding van het lokaal bestuur en gaf positief advies.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 september 2021 beslist om principieel toe te treden tot de gemeenschappelijke interne preventiedienst van Veneco voor het uitvoeren van haar opdracht in het kader van preventie en welzijn op het werk en dit voor de gemeentelijke diensten, de gemeentelijke basisschool en het OCMW.
Deze dienstverlening bestaat erin om de lokale besturen te ontzorgen, te adviseren en te ondersteunen in hun taken met betrekking tot het welzijnsbeleid.
Er werd een beheerscomité opgericht waar een vertegenwoordiger van elk bestuur deel van uitmaakt. Ook de werknemers worden vertegenwoordigd in dit beheerscomité.
De meerwaarde bestaat erin dat een GIDPBW een betere, efficiëntere en meer rationele werking heeft dan elk bestuur afzonderlijk. Een preventieadviseur niveau 1/master is hoofd van deze dienst en wordt ondersteund door meerdere preventieadviseurs niveau 2. Deze preventieadviseur oefent zijn functie voltijds uit en is zo veel mogelijk in de besturen zelf aanwezig. De gezamenlijke dienst verzamelt kennis over verschillende disciplines. Er is één opvolging van de wetgeving en een globale aanpak bij gelijkaardige risico’s. Elk bestuur duidt een preventiemedewerker aan, die nauw samenwerkt met de preventieadviseur(s) van de gemeenschappelijke dienst. Lokale noden worden lokaal behandeld, met de expertise van de preventieadviseurs van de GID.
Er werd een raming van de kosten gemaakt op basis van de aangeleverde gegevens van de geïnteresseerde besturen. De kosten omvatten de bruto-personeelskost, 15% algemene kosten en de verplaatsingskosten. Deze totale kost wordt voor 10% gelijk verdeeld over de deelnemende besturen. De overige 90% wordt verdeeld volgens een risicowaardering (wegingsfactor volgens het type werknemer).
Deze raming geeft in deze fase een idee van de grootteorde van de bijdrage. De raming zal nog wijzigen, het budget is immers afhankelijk van de effectieve toetredingen van de besturen.
Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Zoals bepaald in artikel 34 van het Decreet over het Lokaal Bestuur wordt er geheim gestemd voor artikel 2:
met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de oprichting van een intergemeentelijke preventiedienst door Veneco en gaat akkoord om toe te treden tot deze dienst voor het uitvoeren van haar opdracht in het kader van preventie en welzijn op het werk en dit voor de gemeentelijke diensten en de gemeentelijke basisschool.
Artikel 2.
De gemeenteraad stemt in met de aanstelling van een vertegenwoordiger (politiek mandaat) om deel uit te maken van het beheerscomité. Zijnde mevrouw Benedikte Demunck, schepen.
Artikel 3.
De financiële middelen voor deze dienstverlening zullen worden voorzien in de begroting.
Artikel 4.
Dit besluit zal worden toegestuurd aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.
De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen.
De gemeente werd per brief van 23 september 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Imewo die op 16 december 2021 om 18u plaatsheeft in het Hotel Brugge-Oostkamp, Kapellestraat 146 te 8020 Oostkamp.
Het dossier met documentatiestukken aan de gemeente werd per brief van 23 september 2021 overgemaakt.
Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.
Aangezien het mogelijk is dat er nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en dit impact heeft op onderhavige bijeenkomst, kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
De gemeenteraad krijgt de kans over de agenda van de algemene vergadering een debat te voeren, bepaalt op grond daarvan zijn standpunt en bepaalt de wijze waarop de vertegenwoordiger dienovereenkomstig handelt op de algemene vergadering van Imewo.
Gelet op het ter zitting aangebracht amendement om het voorstel van besluit te wijzigen en waarbij wordt voorgesteld een aanvulling op artikel 2 te doen en waarmee éénparig akkoord wordt gegaan:
Artikel 2 wordt aangevuld met: "Er wordt een tussenkomst verwacht van de vertegenwoordiger van de gemeente waarbij gevraagd zal worden naar meer uitleg over het onder controle houden van de energieprijzen en deze bij voorkeur te helpen drukken."
Artikel 1.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 16 december 2021:
Artikel 2.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Antoine Van Nieuwenhuyze of de plaatsvervanger mevrouw Ann Vandenbussche, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 16 december 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing. Er wordt een tussenkomst verwacht van de vertegenwoordiger van de gemeente waarbij gevraagd zal worden naar meer uitleg over het onder controle houden van de energieprijzen en deze bij voorkeur te helpen drukken.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft onder meer kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De gemeente is aangesloten bij TMVS DV. TMVS DV heeft op 1 oktober 2021 een oproepingsbrief aan de gemeente overgemaakt voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS DV op 14 december 2021 om 14u30, waarin de agenda werd meegedeeld.
De gemeenteraad moet voor elke algemene vergadering het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen en goedkeuring verlenen aan de punten op de agenda van de algemene vergadering.
Artikel 1.
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS DV van 14 december 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Artikel 2.
De raad draagt de vertegenwoordiger, raadslid Leen Gryffroy of de plaatsvervangend vertegenwoordiger, schepen Kristof Agache, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS DV vastgesteld op 14 december 2021, te onderschrijven en hun stemgedrag af stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan TMVS DV, hetzij per post, p/a Intercommunaal Beheer TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post op 20211214BAVTMVS@farys.be.
De gemeente is aangesloten bij IGS Westlede.
De gemeente werd per mail van 7 oktober 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGS Westlede die op dinsdag 7 december 2021 om 19.00 uur in de hoofdzetel te Lochristi, Smalle Heerweg 60, zal plaatsvinden.
Een dossier met de dagorde en documentatie bij de agendapunten werd aan de gemeente overgemaakt.
De gemeenteraad krijgt de kans over de agenda van de algemene vergadering een debat te voeren, bepaalt op grond daarvan zijn standpunt en bepaalt de wijze waarop de vertegenwoordiger dienovereenkomstig handelt op de algemene vergadering van IGS Westlede.
Artikel 1.
De agendapunten van de algemene vergadering van IGS Westlede van 7 december 2021 en de daarbij horende documentatie worden goedgekeurd:
Artikel 2.
Aan de vertegenwoordiger van de gemeente, mevrouw Ann Vandenbussche, of de plaatsvervangend vertegenwoordiger, Erik Van de Velde, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IGS Westlede op 7 december 2021, wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden hiervoor opgenomen in het artikel 1.
Artikel 3.
Voormelde beslissingen zullen worden uitgevoerd waaronder onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan IGS Westlede, Smalle Heerweg 60 te 9080 Lochristi.
Er dient een nieuwe elektriciteitscabine geplaatst te worden in de Leliestraat. Deze dient geplaatst te worden op grond die eigendom is van de gemeente De Pinte. De overdracht gebeurt om niet ten voordele van IMEWO.
Het kantoor van notaris Stijn Rijckbosch maakte hiervoor de ontwerpakte op.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte, zoals gehecht in bijlage, goed.
Artikel 2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.
Er dient een nieuwe elektriciteitscabine geplaatst te worden in de Polderdreef. Deze dient geplaatst te worden op grond die eigendom is van de gemeente De Pinte. De overdracht gebeurt om niet ten voordele van IMEWO.
Het kantoor van notaris Stijn Rijckbosch maakte hiervoor de ontwerpakte op.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte, zoals gehecht in bijlage, goed.
Artikel 2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.
Er dient een nieuwe elektriciteitscabine geplaatst te worden in de Veldstraat. Deze dient geplaatst te worden op grond die eigendom is van de gemeente De Pinte. De overdracht gebeurt om niet ten voordele van IMEWO en onder ontbindende voorwaarde dat van zodra de overnemer of haar rechtsopvolgers het hierbij verkochte goed niet langer meer aanwendt voor de plaatsing van een elektriciteitscabine en/of voor andere openbaar nutsvoorzieningen de kosteloze grondafstand als ontbonden wordt beschouwd.
Het kantoor van notaris Stijn Rijckbosch maakte hiervoor de ontwerpakte op.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte, zoals gehecht in bijlage, goed.
Artikel 2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.
Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente, de Woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij opereert in een uniek, niet-overlappend en aaneensluitend werkingsgebied binnen de vastgelegde regio en verenigt alle sociale huur- én koopactiviteiten in de gemeente of in een cluster van gemeente.
Met de vorming van de woonmaatschappij wenst de Vlaamse Regering de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingsmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen, de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.
In een eerste stap in het proces tot oprichting van de woonmaatschappij moet het werkingsgebied worden vastgelegd. De Vlaamse regering wenst dat deze nieuwe werkingsgebieden lokaal gedragen zijn en kent een uitdrukkelijke rol toe aan de lokale besturen. De Vlaamse regering roept daarbij lokale besturen op om een voorstel te doen om de werkingsgebieden voor de nieuwe woonmaatschappijen af te bakenen.
De keuze van de gemeente voor het werkingsgebied van de woonmaatschappij dient vast te liggen tegen ten laatste 31 oktober 2021.
Om de gesprekken tussen de besturen te bemiddelen stelde Wonen-Vlaanderen facilitatoren ter beschikking. Vanuit lokaal bestuur Merelbeke werd op 12 april een aanvraag voor een facilitatieopdracht geïnitieerd die meer werd onderschreven door de lokale besturen van De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Merelbeke, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Doorheen de traject sloten ook de gemeenten Aalter en Lievegem aan.
Er werd een akkoord gevonden met deze besturen om een werkingsgebied te vormen en de stemmen te verdelen. Dit akkoord werd vormgegeven in een afsprakenkader waar een aantal bijkomende afspraken werden gemaakt waartoe de gemeenten zich gezamenlijk engageren waarbij verwachtingen naar de woonmaatschappij werden geuit:
Met dit voorstel van afbakening ontstaat een werkingsgebied met 2490 sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen en 283 woningen die op de private markt worden ingehuurd, de huidige SVK-woningen (data d.d. 31 december 2020) en werden alle andere verwachtingen en randvoorwaarden zoals zijn opgenomen in de brief van de minister vervuld: Het werkingsgebied vormt één aaneensluitend, niet-overlappend geheel.
- Het werkingsgebied omsluit geen ander werkingsgebied van een andere woonmaatschappij;
- De woonmaatschappij vervat de huidige SVK- en SHM-taken. De schaalgrootte is voldoende groot om de aanwezige expertise rond koop en huur te borgen;
- Het werkingsgebied is afgestemd op de referentieregio’s zoals vooropgesteld door de Vlaamse Regering. Het bevat geen gemeenten die in een andere referentieregio liggen.
De regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten beschikken en dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders. Wat de stemverdeling tussen de gemeenten onderling betreft stellen de betrokken gemeenten een eerder eenvoudig systeem te hanteren. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal sociale huurwoningen in de gemeenten en met het aantal huishoudens. Aan de eerste indicator (aantal sociale huurwoningen) wordt een gewicht van 50/100ste toegekend, aan de tweede (aantal huishoudens) een gewicht van 50/100ste. Omdat de betrokken gemeenten de woonmaatschappij als een samenwerking van partners-gemeenten beschouwen, wordt in deze onderlinge verdeling van stemrechten de correctie ingebouwd dat een gemeente of stad nooit minder dan 5% van de stemrechten van de publieke sector kan bekomen. In deze situatie wordt dit opgetrokken tot 5%.
Op het bovenlokaal woonoverleg van 23 september 2021 werden alle lokale besturen die samen het werkingsgebied zullen vormen samengebracht en werd advies gevraagd aan de woonactoren met betrekking tot de afbakening van het werkingsgebied.
De woonactoren die aanwezig waren en actief zijn op het grondgebied van de gemeente zijn gaven onderstaand advies:
Gaf in het bovenlokaal woonoverleg van 23 september 2021 een positief advies rond de afbakening van het werkingsgebied
Nam kennis van de keuze van de lokale besturen van Gavere en Nazareth en stelt zich constructief op met de woonmaatschappij in gesprek gaan om haar patrimonium te verkopen
Gaf in het bovenlokaal woonoverleg van 23 september 2021 een positief advies rond de afbakening van het werkingsgebied, gevolgd door een schriftelijke bevestiging daarvan.
Gaf schriftelijk een positief advies rond de afbakening van het werkingsgebied.
Artikel 1.
De gemeenteraad adviseert om lokaal bestuur De Pinte tot een werkingsgebied met volgende gemeenten te laten behoren:
Artikel 2.
Het afsprakenkader en het aanvraagformulier, zoals opgenomen in de bijlage, worden goedgekeurd.
Artikel 3.
De gemeenteraad is akkoord om delegatie te verlenen aan het college van burgemeester en schepenen om gesprekken aan te knopen met de betrokken partners indien aangrenzende gemeentes van het werkingsgebied van de nieuwe woonmaatschappij wensen aan te sluiten bij het werkingsgebied van de nieuw op te richten woonmaatschappij.
Artikel 4.
Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan de provinciegouverneur, zoals bepaald in artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur.
Bij arrest van de Raad van State (RvSt) van 5 oktober 2018 werd het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan “Zevergem- Scheldedorp” (hierna RUP) vernietigd.
Op basis van het juridisch advies van 22 november 2018 van Mr Staelens werd het volgende aan het gemeentebestuur aanbevolen:
- het is aangewezen en noodzakelijk om de gehele procedure met het oog op de definitieve vaststelling van het RUP vanaf het begin te hernemen, daarbij rekening houdende met de nieuwe procedureregels ingegeven door VCRO, titel II, hoofdstuk II, Afdeling 4, artikelen 2.2.18 - 2.2.21;
- de reeds eerder in het raam van het vernietigde RUP gemaakte keuzes, plannen en documenten verder aan te houden, doch minstens geactualiseerd, zeker als deze keuzes al hebben geleid tot bepaalde gevolgbeslissingen (bv. vergunningen die op basis daarvan werden afgeleverd) waarbij het finale eindresultaat – het thans vernietigde RUP – niet zomaar moet worden genegeerd maar als basis kan dienen voor de nieuwe ‘startnota’.
Volgend uit bovenstaande werd besloten dat:
In navolging van de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2019 waarbij goedkeuring werd gegeven aan het bestek houdende het aanstellen van een ontwerper voor de opmaak van het RUP werd in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 24 april 2020 beslist de opdracht toe te vertrouwen aan het studiebureau Antea en werd het planteam samengesteld.
Inhoud en situering van het RUP:
Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (hierna GRS) van De Pinte werd goedgekeurd door de bestendige deputatie in zitting van 9 november 2006, in het bijzonder de bindende bepaling in artikel 11 met betrekking tot het creëren van bijkomend en gevarieerd woonaanbod in de eerste plaats gericht op kleinere gezinnen en de expliciete taakstelling dat de ruimte voor een dergelijk project dient te worden gezocht binnen het kader van een RUP “ Scheldedorp” (Zevergem), binnen het woongebied volgens het gewestplan.
Ruimtelijke speerpunten van het RUP:
De gemeente De Pinte wenst voor de kern Zevergem, in uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken dat de toekomstige ontwikkelingen in de kern stuurt en de meervoudige planologische problematieken in deze cultuurhistorisch waardevolle kern aanpakt:
Procedureverloop:
Het RUP moet - conform het geïntegreerde planproces voor de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen zoals aangegeven in artikelen 2.2.18 - 2.2.21 van de VCRO, titel II, hoofdstuk II, Afdeling 4 - de volgende 5 producten leveren:
Op 14 augustus 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de start- en procesnota van het RUP goed, de basis en de start van de eerste publieke inspraak- en adviesronde. De start- en procesnota werd bijgevolg gedurende 60 dagen, van 15 september 2020 tot en met 13 november 2020, ter inzage gelegd. De stukken lagen op papier op de dienst Bouwen in het gemeentehuis ter inzage en digitaal, via de gemeentelijke website op https://www.depinte.be/rupzevergem. Deze site blijft toegankelijk en wordt na elke procedurestap geactualiseerd zodat het opmaakproces op een zo breed mogelijke manier en transparant verloopt. Gedurende de publieke raadpleging werd op 23 september een fysiek infomoment met infomarkt op de basisschool in Zevergem Dorp georganiseerd. Daaropvolgend kon het publiek gedurende twee dagen, op afspraak, het planteam nog verder bevragen over de start- en procesnota. Alle reacties en adviezen waaronder de decretaal verplichte, het advies van de GECORO en van de andere gemeentelijke adviesraden (mobiliteit, milieu- en natuur en erfgoed) werden verzameld en verwerkt in de scopingsnota. De scopingsnota is het verlengstuk van de startnota waarbij de reacties en adviezen weloverwogen worden en vormt de basis van het grafisch bestemmingsplan met bijhorende stedenbouwkundige voorschriften. Het college keurde in zitting van 7 mei 2021 de scopingsnota goed. Daarna werden het grafisch plan en de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften verder geconcretiseerd in het voorontwerp en samen met het uitgevoerde onderzoek tot milieueffectrapportage voorgelegd aan de dienst MER met de vraag of er een plan-MER nodig was. Op datum van 13 juli 2021 beslist het directiehoofd van de Afdeling Gebiedsontwikkeling, omgevingsplanning en –projecten van het Departement Omgeving dat op basis van het advies van Team MER dat er geen plan-MER dient opgesteld te worden voor het voorliggende ontwerp-RUP.
Na de voorlopige vaststelling zal het ontwerp RUP worden onderworpen aan een openbaar onderzoek gedurende 60 dagen en vervolgens komt het aan de GECORO toe om de eventuele bezwaren en opmerkingen te behandelen. Daarna zal het RUP aan de gemeenteraad voor definitieve aanvaarding worden voorgelegd.
Het ontwerp-RUP met alle hierboven opgesomde documenten worden nu voor voorlopige vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.
De fractie van Ruimte onthoudt zich omdat het cultuurhistorische aspect van de dorpskern te weinig verankerd zit in het verordenende gedeelte, er onmiddellijk van sloop van de dorpshuisjes in woonprojectzone 2 wordt uitgegaan, de sociale woningen geschrapt worden en een aantal waardevolle adviezen rond erfgoed, openmaken waterloop achter de kerk en groeninvulling niet gevolgd worden. Ze betreuren eveneens dat de optie om buurtweg 23 tussen de Molenstraat en Pont-Noord terug integraal open te maken en te herwaarderen niet wordt overwogen.
De Open Vld-fractie onthoudt zich omdat het ontwerp nog een aantal pijnpunten bevat, waar ze zich niet kunnen in vinden.
Artikel 1
Het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan "Zevergem-Scheldedorp", zoals gehecht in bijlage, wordt voorlopig vastgesteld.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen wordt met de uitvoering van dit besluit belast.
Naar aanleiding van de schade aan het plateau ter hoogte van de Keistraat - Rosdamstraat werd beroep gedaan op studiebureau Asset om bijkomend onderzoek te doen naar de oorzaak en om de plannen en meetstaat voor de heraanleg van het plateau uit te werken. Gezien dit niet voorzien was in de oorspronkelijke opdracht voor de heraanleg van de Keistraat, vraagt het studiebureau om deze meerwerken te vergoeden.
De meerwerken van het studiebureau waren nodig om een goed bestek voor de heraanleg van het plateau te kunnen opmaken.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de meerwerken van studiebureau Asset, Coupure 65, 9000 Gent, voor het bedrag van 1.565,44 euro (incl. btw) in het kader van de heraanleg van het plateau in de Keistraat ter hoogte van de Rosdamstraat, goed.
Artikel 2.
De nodige kredieten worden bij aanpassing van het meerjarenplan voorzien in het investeringsbudget.
De kerkfabriek dient een budgetwijziging op te maken indien het totaal van de ontvangsten of uitgaven van een hoofdfunctie wijzigt of als er kredieten worden opgenomen op een artikel waarop in het budget nog geen kredieten waren opgenomen of wanneer de investeringen wijzigen.
De kerkraad van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw Hemelvaart keurde op 28 juni 2021 de budgetwijziging 2021/1 goed.
Door nog een aanpassing in het budget van De Pinte keurde het centraal kerkbestuur (CKB) De Pinte + Zevergem op 31 augustus 2021 het aangepaste gecoördineerde budget 2022 goed.
Overeenkomstig artikel 48 van het gewijzigd decreet van 7 mei 2004 dient de gemeenteraad kennis te nemen van het budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabriek.
De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die op 27 oktober 2021 eindigt.
De voorgestelde budgetwijziging 2021/1 overschrijdt de grens van de in de goedgekeurde meerjarenplanaanpassing niet.
De gemeentelijke exploitatietoelage blijft onveranderd op 7 752,98 euro zoals in het budget 2021 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw Hemelvaart te Zevergem.
De gevraagde investeringstoelage blijft onveranderd op 10 000 euro.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabriek O.-L.-Vrouw Hemelvaart.
Op 28 juni 2021 keurde de kerkraad O.-L.-Vr.-Hemelvaart Zevergem het budget 2022 goed.
Door nog een aanpassing in het budget van De Pinte keurde het centraal kerkbestuur (CKB) De Pinte + Zevergem op 31 augustus 2021 het aangepaste gecoördineerde budget 2022 goed.
Het eredienstdecreet stipuleert in artikel 48 dat als het budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan, de gemeenteraad akte neemt van het budget binnen een termijn van vijftig dagen.
Het dossier was op 7 september 2021 volledig, hierdoor eindigt de adviestermijn op 27 oktober 2021.
De totale exploitatietoelage van de kerkfabriek wordt voor 2022 vastgesteld op 2 345,09 euro, wat past binnen het meerjarenplan 2020-2025, 11 562,00 euro.
Het verschil tussen het budget 2022 en het meerjarenplan 2021 wordt verklaard door het verwerken van het resultaat van de jaarrekening 2020 met 12 808,05 euro waarvan reeds gecorrigeerd in budget 2021 3 594,02 euro.
Er wordt een maximale investeringstoelage vastgesteld van 10 000 euro, in overeenstemming met het meerjarenplan 2020-2025.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van Kerkfabriek O.-L.-Vr.-Hemelvaart Zevergem.
De kerkfabriek dient een budgetwijziging op te maken indien het totaal van de ontvangsten of uitgaven van een hoofdfunctie wijzigt of als er kredieten worden opgenomen op een artikel waarop in het budget nog geen kredieten waren opgenomen of wanneer de investeringen wijzigen.
De kerkraad van de kerkfabriek Sint-Nicolaas Tolentijn keurde op 1 september 2021 de budgetwijziging 2021/1 goed.
Door nog een aanpassing in het budget van De Pinte keurde het centraal kerkbestuur (CKB) De Pinte + Zevergem op 31 augustus 2021 de aangepaste gecoördineerde budgetwijziging 2021 goed
Overeenkomstig artikel 48 van het gewijzigd decreet van 7 mei 2004 dient de gemeenteraad kennis te nemen van het budgetwijziging 2020/1 van de kerkfabriek.
De gemeenteraad spreekt zich over het budget uit binnen een termijn van vijftig dagen die op 27 oktober 2021 eindigt.
De voorgestelde budgetwijziging 2021/1 overschrijdt de grens van de in de goedgekeurde meerjarenplanwijziging niet.
De gemeentelijke exploitatietoelage daalt ten opzicht van het budget 2021 met 714,00 euro naar 12 367,97 euro.
De gevraagde investeringstoelage blijft onveranderd op 12 500 euro. Er wordt wel een wijziging in de ontvangsten genoteerd door inzet eigen middelen voor 277,83 euro om het tekort uit de jaarrekening 2020 op te vangen.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de budgetwijziging 2021/1 van de kerkfabriek Sint-Nicolaas Tolentijn.
Op 1 september 2021 keurde de kerkraad Sint-Nicolaas Tolentijn De Pinte het budget 2022 goed.
Door nog een aanpassing in het budget van De Pinte keurde het centraal kerkbestuur (CKB) De Pinte + Zevergem op 31 augustus 2021 het aangepaste gecoördineerde budget 2022 goed
Het eredienstdecreet stipuleert in artikel 48 dat als het budget past binnen het goedgekeurde meerjarenplan, de gemeenteraad akte neemt van het budget binnen een termijn van vijftig dagen.
Het dossier was op 7 september 2021 volledig, hierdoor eindigt de adviestermijn op 27 oktober 2021.
De totale exploitatietoelage van de kerkfabriek wordt voor 2022 vastgesteld op 14 206,13 euro, wat past binnen het meerjarenplan 2020-2025, 19 470 euro.
Het verschil tussen het budget 2022 en het meerjarenplan 2022 wordt verklaard door het verwerken van het resultaat van de jaarrekening 2020 met 12 362,90 euro waarvan reeds gecorrigeerd in budget 2021 7 099,03 euro.
Er wordt een maximale investeringstoelage vastgesteld van 8 500 euro, in overeenstemming met het meerjarenplan 2020-2025.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van Kerkfabriek Sint-Nicolaas van Tolentijn.
In het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juni 2019 werd gestipuleerd dat de lopende regels inzake kredietbeheer behouden blijven tot een organisatiebeheersingssysteem op punt staat.
Wijzigen van de kredieten in een meerjarenplan kan op 3 manieren gebeuren:
Het vaststellen is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
Binnen de geldende regels van de kredietbewaking kunnen kredieten limitatief binnen het meerjarenplan verschoven worden binnen het totaal van de:
Op basis van het nazicht van de boekhouding, de standopgave en de input vanuit de diensten werd de meerjarenplankredietverschuivingen 3/2021, 4/2021 en 5/2021 opgesteld (zie bijlage).
De voornaamste wijzigingen zijn:
De verschuivingen zijn limitatief wat betekent dat het totaalbedrag uit het meerjarenplan voor de kredieten 2021 van het toegekende exploitatie -en investeringskrediet niet wijzigt. Daarom worden de wettelijke schema's niet opnieuw afgedrukt.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de meerjarenplankredietverschuivingen 3/2021, 4/2021 & 5/2021- deel gemeente, zoals gehecht in bijlage.
Vanaf 1 januari 2019 vormen 18 steden en gemeenten de Hulpverleningszone Centrum.
Het ontwerp budgetwijziging 2022:
De goedkeuring van de toezichthoudende overheid is vereist opdat de begroting uitvoerbaar zou zijn. Het bestuurlijk toezicht dient daarom een afschrift van de gemeenteraadsbesluiten betreffende de dotaties aan de zone te ontvangen om de begroting voor het dienstjaar 2022 definitief te kunnen goedkeuren.
Een voor eensluidend verklaard afschrift van deze beslissing zal worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan de Hulpverleningszone Centrum.
De dotaties van de gemeenten aan de Hulpverleningszone Centrum worden jaarlijks goedgekeurd door de gemeenteraad. In functie van het ontwerp van de begroting en de door de gemeenten aanvaarde verdeelsleutel worden voor 2022 door gemeente De Pinte volgende dotaties toegekend aan de Hulpverleningszone Centrum:
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de volgende dotaties aan de Hulpverleningszone Centrum voor dienstjaar 2022 goed:
Artikel 2.
In een volgende meerjarenplanaanpassing zal het tekort van de investeringsdotatie geactualiseerd worden.
Artikel 3.
Een voor eensluidend verklaard afschrift zal van deze beslissing worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid en aan de hulpverleningszone Centrum.
De Vlaamse Regering wil de ICT-achterstand ombuigen naar een voorsprong, de zogenaamde 'Digisprong'. In het kader hiervan werd een toelage gestort voor het inzetten van extra ICT-middelen.
De Vlaamse regering voorziet in deze toelage voor:
De toelage wordt berekend op basis van het aantal leerlingen op de teldag zoals toegepast in het voorschot van de werkingsmiddelen 2020-2021.
Voor 2021 wil de gemeentelijke basisschool overgaan tot aankoop van 50 laptops en toebehoren voor gebruik in klassen, voor leerkrachten en leerlingen.
Aangezien er nu nog met een verouderde versie van Office 2007 op school gewerkt wordt, wil men overschakelen naar Office 365. De ICT-coördinator is hier reeds mee vertrouwd voor de andere scholen van de scholengemeenschap. Dit is ook aangewezen bij de vernieuwing van onze schoolwebsite.
De nodige kredieten worden voorzien bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
Artikel 1.
De gemeenteraad gaat akkoord met de aankoop van 50 laptops en toebehoren ten behoeve van de Gemeentelijke Basisschool voor het bedrag van 48.116,00 euro.
Artikel 2.
De gemeenteraad vertrouwt de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten voor deze opdracht aan het college van burgemeester en schepenen toe.
Artikel 3.
De gemeenteraad vraagt om de kredieten te voorzien bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
Het Wijk-Werken is de opvolger van de vroegere PWA’s.
De projectvereniging ‘Wijk-Werken Leie en Schelde’ werd opgericht per 1 januari 2018 met als deelnemende besturen Merelbeke (maatschappelijke zetel), Deinze, De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Nazareth, Nevele, Sint-Martens-Latem en Zulte.
In de statuten van de projectvereniging is voorzien dat, naast het Wijk-Werken, ook andere tewerkstellingsinitiatieven voor doelgroepen binnen de vereniging kunnen georganiseerd worden. Zo werd in 2019 beslist dat de projectvereniging de regierol sociale economie op zich kan nemen.
Begin 2020 werd beslist om een samenwerking af te sluiten op het gebied van Tijdelijke Werkervaring. Het lokaal bestuur van De Pinte besliste in de gemeenteraad van 27 april 2020 om deel te nemen in deze samenwerking. Nu deze samenwerking intussen volledig vorm kreeg wenst de projectvereniging aan de hand van een samenwerkingsovereenkomst verder in te zetten op een verdere professionalisering van de werking.
De samenwerking TWE - OCMW zorgde voor de aanwerving van een gemeenschappelijke medewerker die instaat voor de trajectbegeleiding TWE - OCMW. Deze heeft volgend takenpakket:
Om deze taken zo optimaal mogelijk uit te voeren was nood aan een gemeenschappelijke visie over het samenwerkingsverband heen. De samenwerkingsovereenkomst zorgt voor de nodige afspraken tussen de lokale besturen en de projectvereniging enerzijds. Anderzijds zorgt deze dat de trajectbegeleider optimaal kan werken binnen het samenwerkingsgebied TWE - OCMW. Dit door onder meer het volgen van het wie doet wat handboek, het voorzien van een vierjaarlijkse stuurgroep waarop de nodige kwartaalrapportages gebeuren alsook het gebruik van gezamenlijke documenten:
De samenwerking op het gebied van Tijdelijke Werkervaring wordt als volgt gerealiseerd:
De kosten worden als volgt geraamd:
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur en de Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde goed.
Artikel 2.
De algemeen directeur en wd. burgemeester worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Artikel 3.
De gemeenteraad vraagt om de kredieten te voorzien bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
De coronacrisis en de genomen maatregelen hebben een ernstige impact op onze samenleving. Het lokaal bestuur heeft dan ook de intentie om te bekijken hoe de burgers, verenigingen, zelfstandigen ... hierin ondersteund kunnen worden.
Hierbij wordt de stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis en -maatregelen in de gemeente tijdens de raadszitting meegedeeld.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis en -maatregelen in de gemeente De Pinte.
Enig artikel.
De gemeenteraad gaat eenparig akkoord om het voorgestelde punt niet te behandelen.
Op 17 mei is het jaarlijks de dag tegen homo- en transfobie en op 11 oktober de “Coming Outdag”. De regenboogvlag en ook het regenboogzebrapad zijn symbolen die aantonen dat we als gemeente openstaan voor en onze steun bieden aan de holebi- en transgendergemeenschap en in de ruimere zin aan de LGBTQI+ gemeenschap. Bovendien kan het regenboogzebrapad door haar kleurschakeringen ook aan de vredesvlag en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) gekoppeld worden.
Op de gemeenteraad van mei 2021 werd reeds een mondelinge vraag gesteld betreffende dit onderwerp maar tot op heden werd hier geen gevolg aan gegeven.
Het voorstel is om aan elke school een gewoon zebrapad om te toveren naar een regenboogzebrapad. De betekenis van het regenzebrapad kan bovendien het thema van diversiteit en gender bespreekbaar maken, bijvoorbeeld op school.
Een bijkomende meerwaarde is de toenemende zichtbaarheid van een schoolomgeving waardoor de verkeersveiligheid toeneemt.
De aanpassingen kunnen opgenomen worden tijdens de schilderwerken aan de weg. Om wettelijk in orde te zijn moeten de witte lijnen van het zebrapad behouden blijven maar wordt de plaats ertussen opgevuld door de verschillende kleuren.
Gelet op het ter zitting aangebracht amendement om het voorstel van besluit te wijzigen en waarbij wordt voorgesteld om volgende artikels ter stemming voor te leggen:
“Artikel 1.
Het college van burgemeester en schepenen zal in elke deelgemeente minstens 1 zebrapad omvormen tot een regenboogzebrapad.
Artikel 2.
In het kader van warme gemeente zal het gemeentebestuur zich engageren om blijvend aandacht te hebben voor diversiteit binnen de gemeente. In 2022 wordt een bijkomende actie uitgewerkt.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen zal verder werk maken van verkeersveilige schoolomgevingen.”
Op vraag van de fractie van Ruimte wordt de gemeenteraad geschorst om zich te beraden over een in te nemen standpunt.
Na de schorsing wordt er overgegaan tot stemming over het aangebracht amendement.
De gemeenteraad gaat eenparig akkoord met dit amendement.
Artikel 1.
Het college van burgemeester en schepenen zal in elke deelgemeente minstens 1 zebrapad omvormen tot een regenboogzebrapad.
Artikel 2.
In het kader van warme gemeente zal het gemeentebestuur zich engageren om blijvend aandacht te hebben voor diversiteit binnen de gemeente. In 2022 wordt een bijkomende actie uitgewerkt.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen zal verder werk maken van verkeersveilige schoolomgevingen.
De voorzitter deelt mee dat de raadsleden en/of fracties gebruik zullen kunnen maken van het fractielokaal. De procedure hiervoor wordt kort toegelicht. De afsprakennota zal aan elke fractieleider bezorgd worden.
De voorzitter deelt mee dat de volgende uitnodigingen verstuurd werden naar de raadsleden:
Op de vraag van de voorzitter wie van de raadsleden een mondelinge vraag wil stellen, wordt genoteerd:
Raadslid Verleyen: één vraag
Raadslid Vermeyen: drie vragen
Raadslid Van Den Abbeele: twee vragen
Raadslid Vanbiervliet: één vraag
De voorzitter geeft het woord aan deze raadsleden.
2021/CV/10 Raadslid Verleyen stelt het initiatief ‘Oog voor lekkers’ van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie voor. Ze vraagt hoe de schepen hier tegenover staat en wenst te weten of De Pinte in dit project zal instappen.
Er wordt geantwoord dat dit besproken zal worden met de directie van de school.
2021/LV/9 Raadslid Vermeyen vraagt om de zebrapaden en schoolomgevingen duidelijker aan te duiden nu de donkere dagen er aan komen.
Er wordt geantwoord dat de opdracht werd toegewezen, de werken opgelijst werden en deze uitgevoerd zullen worden.
2021/LV/10 Raadslid Vermeyen meldt dat het digitale infobord aan het OCP niet leesbaar is door de bomen die er voor staan. Ze stelt voor om een nieuw bord te plaatsen op de parking.
Er wordt geantwoord dat men zal bekijken hoe dit beter zichtbaar kan gemaakt worden.
2021/LV/11 Raadslid Vermeyen wenst de stand van zaken te weten wat betreft de herinrichting van de Bommelstraat.
Er wordt geantwoord dat dit ten gepaste tijden op de raad zal geagendeerd worden.
2021/MVDA/11 Raadslid Van Den Abbeele vraagt of er al projecten gekozen worden om te subsidiëren in het kader van klimaatpact.
2021/MVDA/12 Raadslid Van Den Abbeele verwijst daarnaast ook naar het principe van co-financiering en vraagt of de inbreng van de gemeente geldelijk zal zijn of op basis van inzet van het personeel.
Er wordt geantwoord dat er in het meerjarenplan heel wat projecten in aanmerking komen voor het klimaatpact. Momenteel wordt er vanuit de verschillende diensten een oplijsting gemaakt. Personeelskosten kunnen hierin ook opgenomen worden.
2021/WV/11 Raadslid Vanbiervliet vraagt hoe het bestuur de inzet van vrijwilligers om de onthaalbalie te bemannen concreet ziet.
Er wordt geantwoord dat er een werkgroep werd opgericht om de puzzel te maken met personeel en vrijwilligers om te komen tot datgene wat men voor ogen heeft voor de onthaalbalie.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vragen en antwoorden.
Namens Gemeenteraad,
Veerle Goethals
Algemeen directeur
Vincent Van Peteghem
Voorzitter gemeenteraad