De voorzitter opent de zitting op 25/10/2021 om 23:07.
De notulen van de vorige vergadering worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Enig artikel.
De notulen van de vorige vergadering worden goedgekeurd.
Ten gevolge van het overlijden van een lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst op 20 juni 2021 was er een mandaat vrijgekomen.
Op 19 september 2021 mocht de algemeen directeur de voordrachtsakte voor het vacante mandaat van lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst ontvangen.
Bij besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 september 2021 werd mevrouw Marian De Bie verkozen verklaard als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Op 6 oktober 2021 legde mevrouw Marian De Bie de eed af als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst ten overstaan van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en in aanwezigheid van de algemeen directeur. Daarvan werd een proces-verbaal opgemaakt.
Enig artikel.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de eedaflegging van het nieuwe lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Veneco heeft een gemeenschappelijke interne preventiedienst opgericht waar de lokale besturen, OCMW’s, politiezones en eventueel andere welzijnsorganisaties deel kunnen van uit maken. Zij hebben hiervoor op 15 september 2020 een aanvraag tot erkenning ingediend. De toelating wordt verleend door de minister van werk en gebeurt via een Koninklijk Besluit. Normaliter zal na bekrachtiging van de aanstelling van het afdelingshoofd voor deze interne preventiedienst, gelijk aan een preventieadviseur niveau 1, deze erkenning verkregen worden. De dienst is reeds operationeel sinds 1 januari 2021.
Veneco stuurde in juni 2021 een schrijven aan het college van burgemeester en schepenen met de vraag naar de interesse om toe te treden tot de gemeenschappelijke preventiedienst. De context, structuur en werking van deze dienst werd verder toegelicht in de infovergadering op 6 september 2021.
Het beheerscomité, waar zowel de werkgevers als de werknemers worden vertegenwoordigd, werd reeds op de hoogte gebracht van een mogelijke toetreding van het lokaal bestuur en gaf positief advies.
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 24 september 2021 beslist om principieel om toe te treden tot de gemeenschappelijke interne preventiedienst van Veneco voor het uitvoeren van haar opdracht in het kader van preventie en welzijn op het werk en dit voor de gemeentelijke diensten, de gemeentelijke basisschool en het OCMW.
De raad voor maatschappelijk welzijn heeft in zitting van 27 september 2021 beslist om toe te treden tot Veneco. Op die manier kan het OCMW ook gebruik maken van de diensten van Veneco.
Deze dienstverlening bestaat erin om de lokale besturen te ontzorgen, te adviseren en te ondersteunen in hun taken met betrekking tot het welzijnsbeleid.
Er werd een beheerscomité opgericht waar een vertegenwoordiger van elk bestuur deel van uitmaakt. Ook de werknemers worden vertegenwoordigd in dit beheerscomité.
De meerwaarde bestaat erin dat een GIDPBW een betere, efficiëntere en meer rationele werking heeft dan elk bestuur afzonderlijk. Een preventieadviseur niveau 1/master is hoofd van deze dienst en wordt ondersteund door meerdere preventieadviseurs niveau 2. Deze preventieadviseur oefent zijn functie voltijds uit en is zo veel mogelijk in de besturen zelf aanwezig. De gezamenlijke dienst verzamelt kennis over verschillende disciplines. Er is één opvolging van de wetgeving en een globale aanpak bij gelijkaardige risico’s. Elk bestuur duidt een preventiemedewerker aan, die nauw samenwerkt met de preventieadviseur(s) van de gemeenschappelijke dienst. Lokale noden worden lokaal behandeld, met de expertise van de preventieadviseurs van de GID.
Er werd een raming van de kosten gemaakt op basis van de aangeleverde gegevens van de geïnteresseerde besturen. De kosten omvatten de bruto-personeelskost, 15% algemene kosten en de verplaatsingskosten. Deze totale kost wordt voor 10% gelijk verdeeld over de deelnemende besturen. De overige 90% wordt verdeeld volgens een risicowaardering (wegingsfactor volgens het type werknemer).
Deze raming geeft in deze fase een idee van de grootteorde van de bijdrage. De raming zal nog wijzigen, het budget is immers afhankelijk van de effectieve toetredingen van de besturen.
Zoals bepaald in artikel 34 van het Decreet over het Lokaal Bestuur wordt er geheim gestemd:
op naam van Benedikte Demunck
met 21 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen
Artikel 1.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de oprichting van een intergemeentelijke preventiedienst door Veneco en gaat akkoord om toe te treden tot deze dienst voor het uitvoeren van haar opdracht in het kader van preventie en welzijn op het werk en dit voor het OCMW.
Artikel 2.
De raad voor maatschappelijk welzijn stemt in met de aanstelling van een vertegenwoordiger (politiek mandaat) om deel uit te maken van het beheerscomité. Zijnde mevrouw Benedikte Demunck, schepen.
Artikel 3.
De financiële middelen voor deze dienstverlening zullen worden voorzien in de begroting.
Artikel 4.
Dit besluit zal worden toegestuurd aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.
De Vlaamse Regering en de sociale partners zijn op 30 maart 2021 een zesde Vlaams Interprofessioneel Akkoord (VIA 6) overeengekomen. Vanaf 1 juli treden de kwaliteitsmaatregelen voor de ouderenzorg in werking die werden afgesproken in deze VIA 6 akkoorden. De sociale partners en de Vlaamse regering bieden de woonzorgcentra hiermee de nodige stimulansen om meer personeel aan te trekken en de kwaliteit te versterken. Dit enerzijds door de basistegemoetkoming voor zorg in woonzorgcentra te verhogen, anderzijds wordt gevraagd aan de werkgevers om de impact van de bijkomende middelen op de tewerkstelling te bespreken met de representatieve werknemersvertegenwoordiging binnen het bevoegde sociaal overlegorgaan. Dit overleg ging door op 13 oktober 2021.
Concreet betekent dit voor WZC Scheldevelde extra subsidies voor de aanwerving van 0.8 FTE. Deze berekening is gebaseerd op de aanwezige bewoners tijdens het referentiejaar 1 juli 2019 – 30 juni 2020.
Het voorstel is om de invulling als volgt te voorzien:
- 0.5 kinesitherapeut
- 0.5 stafmedewerker sociale zorg
Dit vergt een aanpassing van het organogram. Het geïntegreerde organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel zoals laatst aangepast door de raad voor maatschappelijk welzijn op 31 augustus 2020 wordt aldus aangevuld met deze 2 betrekkingen. Er is enkel een aanpassing doorgevoerd bij cluster Mens - afdeling 'Residentiële ouderenzorg'. De rest van het organogram werd behouden.
De toelichtende nota over deze wijziging werd in de bijlage toegevoegd. Dit organogram werd op andere punten niet gewijzigd.
Artikel 1.
Het geïntegreerd organogram van het gemeente- en OCMW-personeel wordt zoals in de bijlage vastgesteld.
Artikel 2.
De personeelsformatie voor gemeente- en OCMW-personeel, zoals vastgesteld in artikel 2 van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 augustus 2020 in verband met het geïntegreerde organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel, wordt aangevuld ingevolge het VIA 6 akkoord met volgende functies:
Dienst Cluster |
Functie |
Statutair/contractueel |
Weddeschaal |
VTE |
Cluster Mens |
||||
MENS Residentiële ouderenzorg (OCMW) |
stafmedewerker sociale zorg | Contractueel | B1-B3/BV1-BV3 | 0,5 |
MENS Woonzorgcentrum verzorging (OCMW) |
KEL (kine, ergo, logo) | Contractueel | BV1-BV3 | 2,5 |
Artikel 3.
Artikelen 3, 4, 5 en 6 van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 augustus 2020 in verband met het geïntegreerde organogram voor het gemeente- en OCMW-personeel blijven hun uitwerking behouden.
De rechtspositieregeling voor het gemeente- en OCMW-personeel moet aangepast worden. Het gaat om een juridische actualisatie op grond van hogere wetgeving, zoals het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies; bevallingsverlof; de integratie van de maatregelen in het kader van het sectoraal akkoord van 2020; geboorteverlof en rouwverlof voor contractuelen; mantelzorgverlof. Daarnaast wenst men bepaalde zaken bij te sturen in functie van een nieuw personeelsbeleid.
Op inhoudelijk vlak werden volgende zaken gewijzigd:
Werving en selectie
Financieel
Verloven
Bijlage 3 bijzondere aanwervings-en bevorderingsvoorwaarden
Artikel 1.
De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel (artikel 186 § 2 1° en 2° decreet lokaal bestuur) van De Pinte, zoals gehecht in de bijlage, wordt goedgekeurd voor wat betreft de bepalingen die betrekking hebben op het OCMW-personeel.
Artikel 2.
De rechtspositieregeling van het OCMW-personeel (artikel 186 § 2 3°) van De Pinte, zoals gehecht in de bijlage, wordt goedgekeurd.
Artikel 3.
Dit besluit en de inhoud ervan worden in uitvoering van artikel 286 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt via de webtoepassing van de gemeente door de voorzitter van het vast bureau.
Artikel 4.
In toepassing van artikel 330 van het decreet lokaal bestuur wordt de toezichthoudende overheid op dezelfde dag van de bekendmaking op de hoogte gebracht door de voorzitter van het vast bureau van de bekendmaking van dit besluit.
Artikel 5.
Deze rechtspositieregeling gaat in met ingang van heden.
In het besluit van het vast bureau van 28 juni 2019 werd gestipuleerd dat de lopende regels inzake kredietbeheer behouden blijven tot een organisatiebeheersingssysteem op punt staat.
Wijzigen van de kredieten in een meerjarenplan kan op 3 manieren gebeuren:
Het vaststellen is een bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Binnen de geldende regels van de kredietbewaking kunnen kredieten limitatief binnen het meerjarenplan verschoven worden binnen het totaal van de:
Op basis van het nazicht van de boekhouding, de standopgave en de input vanuit de diensten werd de meerjarenplankredietverschuiving 4/2021 opgesteld (zie bijlage).
De voornaamste wijzigingen zijn:
De verschuivingen zijn limitatief wat betekent dat het totaalbedrag uit het meerjarenplan voor de kredieten 2021 van het toegekende exploitatie -en investeringskrediet niet wijzigt. Daarom worden de wettelijke schema's niet opnieuw afgedrukt.
Enig artikel.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de meerjarenplankredietverschuiving 4/2021 - deel OCMW, zoals gehecht in bijlage.
Het Wijk-Werken is de opvolger van de vroegere PWA’s.
De projectvereniging ‘Wijk-Werken Leie en Schelde’ werd opgericht per 1 januari 2018 met als deelnemende besturen Merelbeke (maatschappelijke zetel), Deinze, De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Nazareth, Nevele, Sint-Martens-Latem en Zulte.
In de statuten van de projectvereniging is voorzien dat, naast het Wijk-Werken, ook andere tewerkstellingsinitiatieven voor doelgroepen binnen de vereniging kunnen georganiseerd worden. Zo werd in 2019 beslist dat de projectvereniging de regierol sociale economie op zich kan nemen.
Begin 2020 werd beslist om een samenwerking af te sluiten op het gebied van Tijdelijke Werkervaring. Het lokaal bestuur van De Pinte besliste in de gemeenteraad van 27 april 2020 om deel te nemen in deze samenwerking. Nu deze samenwerking intussen volledig vorm kreeg wenst de projectvereniging aan de hand van een samenwerkingsovereenkomst verder in te zetten op een verdere professionalisering van de werking.
De samenwerking TWE - OCMW zorgde voor de aanwerving van een gemeenschappelijke medewerker die instaat voor de trajectbegeleiding TWE - OCMW. Deze heeft volgend takenpakket:
Om deze taken zo optimaal mogelijk uit te voeren was nood aan een gemeenschappelijke visie over het samenwerkingsverband heen. De samenwerkingsovereenkomst zorgt voor de nodige afspraken tussen de lokale besturen en de projectvereniging enerzijds. Anderzijds zorgt deze dat de trajectbegeleider optimaal kan werken binnen het samenwerkingsgebied TWE - OCMW. Dit door onder meer het volgen van het wie doet wat handboek, het voorzien van een vierjaarlijkse stuurgroep waarop de nodige kwartaalrapportages gebeuren alsook het gebruik van gezamenlijke documenten:
De samenwerking op het gebied van Tijdelijke Werkervaring wordt als volgt gerealiseerd:
De kosten worden als volgt geraamd:
Artikel 1.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur en de Projectvereniging Wijkwerkorganisatie Leie en Schelde goed.
Artikel 2.
De algemeen directeur en wd. burgemeester worden gemachtigd om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Artikel 3.
De raad voor maatschappelijk welzijn vraagt om de kredieten te voorzien bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing.
De indieners van het punt zijn na beraadslaging tijdens de zitting akkoord gegaan dit punt niet ter stemming voor te leggen om de onderhandelingen niet in het gedrang te brengen.
Er zijn geen mededelingen van de voorzitter.
Op de vraag van de voorzitter wie van de raadsleden een mondelinge vraag wil stellen, wordt genoteerd:
Raadslid Quintyn: één vraag
De voorzitter geeft het woord aan dit raadslid.
2021/IQ/3 Raadslid Quintyn vraagt om een aanwerving te doen in de poetsdienst (hulp aan huis) om tekorten op te vangen en de wachtlijst in te korten. Daarnaast vraagt ze ook een herziening van het reglement waardoor men er zeker van is dat er bij een tekort aan poetshulpen de hulp gaat naar de meest hulpbehoevenden.
Er wordt geantwoord dat er momenteel geen wachtlijst is. Vervanging van een afwezige poetshulp wordt eerst bekeken om op te vangen met de vaste medewerkers.
Het reglement zal regelmatig geëvalueerd worden.
Enig artikel.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de mondelinge vragen en antwoorden.
Namens Raad voor maatschappelijk welzijn,
Veerle Goethals
Algemeen directeur
Vincent Van Peteghem
Voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn