De Vlaamse Regering vraagt de lokale besturen om vrijwillig een fusie met gelijkgezinde lokale besturen te onderzoeken en te overwegen.
Op 30 mei 2022 ontving het lokaal bestuur van De Pinte een schrijven van het lokaal bestuur van Nazareth met het voorstel om gesprekken te voeren over een mogelijke fusie.
Op 30 augustus 2022 kwam de algemene gemeenteraadscommissie bijeen om het voorstel te bespreken en een positienota op te stellen.
Vervolgens, op 12 december 2022, besprak de gemeenteraadscommissie de opmaak van een profielfoto die in de loop van januari-februari 2023 zou worden opgemaakt voor beide besturen.
Deze profielfoto brengt de verschillen en overeenkomsten in dienstverlening binnen diverse beleidsthema's zowel tussen als binnen de beide gemeenten in kaart. Het is een inventarisatie die geen standpunt inneemt vóór of tegen de fusie, maar in plaats daarvan een neutrale beschrijving geeft van het huidige werkveld.
Eveneens werden met betrekking tot de opmaak van deze profielfoto verschillende infomomenten georganiseerd voor de bevolking en het personeel.
Tijdens de vergadering van de gemeenteraadscommissie op 20 maart 2023 werden de resultaten van de profielfoto gepresenteerd en besproken. Vervolgens hebben de lokale besturen van De Pinte en Nazareth afzonderlijk hun raadsleden, personeel en lokale bevolking geïnformeerd over de intenties om te fuseren en hebben ook daarbij de mogelijkheid gegeven om bezorgdheden en voor- en nadelen op te sommen. Het volledige rapport bevatte de verwachtingen en bezorgdheden van de burgers, de raadsleden, het personeel, adviesinstanties en managementteams en werd besproken tijdens een gemeenteraadscommissie van 17 mei 2023.
De gemeenteraad van De Pinte nam op 19 juni 2023 de principiële beslissing tot samenvoeging met de gemeente Nazareth.
De gemeenteraad van Nazareth nam eveneens op 19 juni 2023 de principiële beslissing tot samenvoeging met gemeente De Pinte. Hierna werd aansluitend op de raadszittingen, de principiële beslissing kenbaar gemaakt aan de bevolking via een gemeenschappelijk persmoment en berichtgeving.
De goedkeuring van de principiële beslissing luidde de start in van een administratief proces. Hierbij werd het onderzoek en de verdere voorbereiding naar de beoogde samenvoeging verdergezet onder coördinatie van een coördinatiegroep, paritair samengesteld uit de decretale graden en beleidsmedewerkers van beide besturen, en een stuurgroep. Deze stuurgroep is eveneens paritair samengesteld en bestaat uit de leden van de coördinatiegroep, aangevuld met de burgemeesters van beide besturen.
Het bepalen van de keuzes en te ondernemen stappen werd beslist door de beide colleges in een gemeenschappelijke vergadering die onder de benaming van een fusiecollege de verdere werkzaamheden ter voorbereiding van de beoogde samenvoeging goedkeurden of bekrachtigden. De colleges kregen hiervoor het mandaat van hun gemeenteraden zoals gestipuleerd in de principiële beslissing.
Eén van de voorstellen die voortvloeiden uit dit administratief proces was het bepalen van de definitie van lopende zaken.
Het was aangewezen om de definitie lopende zaken vroeger toe te passen dan vanaf het gezamenlijke voorstel tot samenvoeging. In zitting van 25 september 2023 werd op beide gemeenteraden de definitie van lopende zaken vastgesteld. Daarin wordt bepaald dat beide besturen alleen enkel handelingen kunnen stellen die betrekking hebben op lopende zaken. Handelingen die niet tot de lopende zaken behoren, worden gesteld na een verplicht overleg en goedkeuring van de gemeenten (via het fusiecollege).
Wat exploitatie betreft worden langdurige overeenkomsten en personeelsbehoeften aan elkaar voorgelegd. Een aantal investeringen werden gedefinieerd als ‘niet-lopende zaak’; nieuwe ontwikkelingen in deze projecten zullen steeds voorgelegd worden aan het fusiecollege.
Nieuwe projecten en wijzigingen in financieringsbudgetten zijn niet-lopende zaken.
Een ander belangrijk item bij het doorlopen van het fusietraject is de communicatie en participatie.
Vanaf de beslissing om de mogelijkheden van een fusie te onderzoeken werden de inwoners en andere belanghebbenden geïnformeerd en betrokken. Onder meer via persberichten, folders en online communicatie maar ook door het inrichten van verschillende infosessies in beide gemeenten.
Na de publicatie van de profielfoto werden participatiemomenten ingericht voor inwoners en raadsleden.
Na de principiële beslissing tot samenvoegen werd de communicatie en participatie geïntensifieerd, er werd daarvoor een communicatiebureau aangesteld. Er volgde een nieuwe website (www.depintenazareth.be) waarop alle informatie ontsloten werd, participatie over de nieuwe gemeentenaam en – online en fysiek – over de ontwikkeling van het nieuwe dienstverleningsmodel.
Het sluitstuk van dit gehele proces van wisselwerking en wederzijds respect is de uitgewerkte visienota waarin de meerwaarde wordt geduid van de fusie tussen de gemeente De Pinte en Nazareth.
Deze visienota werd integraal aan alle raadsleden van beide gemeenten voorgelegd op een gezamenlijke gemeenteraadscommissie van beide besturen die op 4 december 2023 is doorgegaan en waarbij aan elk raadslid de kans werd geboden zijn/haar mening te geven of extra input te geven zodat het kan resulteren in een gedragen document ter ondersteuning van deze beslissing. De visienota wordt ter kennisgeving meegenomen bij dit besluit.
Reeds met het oog op de principiële beslissing formuleerden de beide gemeenteraden een aantal visiekrachtlijnen- en waarden die een belangrijk uitgangspunt vormen voor de nieuwe gemeente en die meteen de rode draad vormen doorheen het volledige fusietraject:
De profielfoto van de beide lokale besturen heeft hierbij geleerd dat de beide besturen:
De nieuw te vormen gemeente telt 23.086 inwoners (bevolkingsaantal per 01.01.2022)
De schuldverlichting door de Vlaamse Regering komt daarbij op 23.086 x 200 euro = 4.617.200 euro.
De belastingtarieven van de nieuw te vormen gemeente worden geharmoniseerd om te streven naar een financieel voordeel voor de inwoner. De aandelen van de samenvoegende lokale besturen in het gemeentefonds blijven gegarandeerd in het nieuw lokaal bestuur.
De doelstelling van de schaalvergroting is het genereren van schaalvoordelen en de realisatie van een nog efficiëntere organisatie op diverse domeinen. Dit is in tijden van toenemende taken voor de lokale besturen zeker een meerwaarde. Dit veranderingsproces zal natuurlijk een uitdaging zijn voor het management en de personeelsgroep. Hierbij wordt werkzekerheid voorzien en ingezet op werktevredenheid voor alle medewerkers.
De nieuwe organisatie moet rekening houden met meer dan voldoende bereikbaarheid voor de inwoners. Dit kan functieafhankelijk bekeken worden, maar er zal altijd rekening moeten gehouden worden met de zwaksten in onze samenleving.
De nieuwe gemeente zal bestaan uit 4 authentieke dorpskernen, die elk hun eigen identiteit zullen behouden.
Er zijn bijgevolg voldoende elementen voorhanden om de beide gemeenteraden te vragen een definitieve beslissing te nemen over het gezamenlijk voorstel tot vrijwillige samenvoeging van de gemeente De Pinte en de gemeente Nazareth.
Er wordt ter zitting voorgesteld om een aanpassing te doen waarbij de bepaling "de visienota vormt een essentieel onderdeel en maakt integraal deel uit van dit besluit" geschrapt wordt en gewijzigd wordt naar "de visietekst wordt ter kennisgeving meegenomen bij het besluit".
De samenvoeging zal door de combinatie van een schuldovername door de Vlaamse overheid, de verminderde kost van de politieke organen en de efficiëntiewinsten op diverse domeinen een gunstig effect hebben op de nieuwe financiële toestand van de nieuwe samengevoegde gemeente. Hierdoor ontstaat ruimte om de gemeentebelastingen gelijk te schakelen en te harmoniseren en verder te investeren.
Om de fusiegemeente in het werkingsjaar 2024 verder vorm te geven werden fusiebudgetten voorzien ten voordele van diverse beleidsdomeinen.
Motivatie stemgedrag fractie Open Vld:
De beslissing van de fractie Open Vld is als volgt overwogen:
- schaalvergroting is te klein
- om ‘fusie met Gent’ te vermijden is een drogreden
- ontbreken van vergelijkende studie waaruit blijkt dat samen beter is dan apart
- schuldverlichting voor De Pinte is minimaal en schuldgraad per inwoner vergroot
- weinig merkbaar draagvlak bij de inwoners
- naamkeuze zaait verdeeldheid. Zevergem en Eke blijven in de kou.
- geen toekomstgerichte en verbindende naam.
- visienota bevat punten waar we een andere mening over hebben, maar ook waar we mee aan de slag kunnen, o.a. visie over ouderensite op Scheldevelde die in vorige legislatuur al op tafel lag. Echter lijkt het geheel ons eerder een ideaalbeeld en weinig becijferd naar haalbaarheid.
Ons negatief focussen op het verleden en de genomen beslissingen waar we niet ten volle achter staan, heeft niemand een boodschap aan. We moeten denken aan de toekomst, aan onze inwoners en onze gemeente. We moeten vooruit.
We zullen dan ook met onze fractie onthouden.
Motivatie stemgedrag fractie Ruimte:
De fractie Ruimte onthoudt zich.
Ruimte is niet tegen de idee van een fusie. Wij zijn evenwel niet overtuigd dat deze fusie enkel met Nazareth wel een oplossing biedt voor de uitdagingen waarmee de gemeente De Pinte geconfronteerd wordt en zal worden.
De schaal van deze fusie is te klein en zorgt er niet voor dat een eventuele verplichte fusie op korte of middellange termijn uitgesloten is.
Eerder dan nu te kiezen voor deze (te) kleine fusie, opteert Ruimte ervoor om in afwachting van een grotere fusie (bv. met de gemeenten uit de politiezone) intensiever samen te werken met de buurgemeenten.
We zijn er niet van overtuigd dat de voordelen die deze fusie met zich meebrengt, opwegen tegen de kosten en inspanningen die deze fusie vergt. Energie en tijd die nu in deze fusie wordt gestoken, hadden we liever gespendeerd aan de broodnodige investeringen en projecten waar onze inwoners en verenigingen al lang op wachten. Om dan in de volgende legislatuur werk te maken van een duidelijk stappenplan en visie om tot een grotere fusie te komen, gedragen door onze inwoners, zodat we deze oefening maar éénmaal zouden moeten maken.
Artikel 1.
De gemeenteraad hecht zijn definitieve goedkeuring aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van gemeente De Pinte met de gemeente Nazareth.
Artikel 2.
De beoogde samenvoegingsdatum is 1 januari 2025.
Artikel 3.
De grens van de nieuwe gemeente bestaat uit de buitengrenzen van de samengevoegde gemeenten De Pinte en Nazareth, zoals bijgehouden door de Administratie Opmetingen en Waarderingen binnen de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de Federale Overheidsdienst Financiën.
De binnengrens tussen de samengevoegde gemeenten vervalt.
Artikel 4.
Het voorstel van naam voor de nieuwe gemeente is Nazareth-De Pinte.
Artikel 5.
Het postadres van gemeente Nazareth-De Pinte is Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte. De installatievergadering en volgende raadszittingen van de nieuwe gemeente zullen doorgaan op dit adres.
Artikel 6.
De Vlaamse Regering en de gemeenteraad van Nazareth worden in kennis gesteld van dit gezamenlijk voorstel tot samenvoeging uiterlijk op 31 december 2023.
Artikel 7.
Dit besluit heeft pas uitwerking wanneer de gemeenteraad van Nazareth ook zijn definitieve goedkeuring hecht aan het gezamenlijke voorstel tot samenvoeging van de gemeenten De Pinte en Nazareth.