De voorzitter opent de zitting op 18/12/2023 om 19:59.
Er wordt bij aanvang van de zitting meegedeeld door raadslid Vermeyen dat zij niet langer tot de fractie Ruimte zal behoren en voortaan zal zetelen als onafhankelijk raadslid. De gemeenteraad neemt hiervan kennis.
De notulen van de vorige vergadering worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Enig artikel.
De notulen van de vorige vergadering worden goedgekeurd.
De gemeente De Pinte is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening. Het bestuur ontving een uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering, die zal doorgaan op 22 december 2023 om 14 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel.
Artikel 1.
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 22 december 2023
Artikel 2.
De raad draagt de vertegenwoordiger, de heer Kristof Agache, schepen, of de plaatsvervangend vertegenwoordiger, mevrouw Leen Gryffroy, raadslid, op om namens het bestuur op te treden op de buitengewone algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 22 december 2023 en hun stemgedrag af stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3.
Deze beslissing wordt bezorgd aan de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening, samen met de volmacht voor de vertegenwoordiger op het mailadres avgh@quinz.be.
De gemeenteraad heeft in zitting van 16 december 2019 de beslissing genomen tot de oprichting van een deontologische commissie.
Ten gevolge van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 juni 2023 is het mogelijk om presentiegeld toe te kennen voor de vergaderingen van de deontologische commissie.
De gemeenteraad wenst dit op te nemen in het huishoudelijk reglement. Hierdoor ontvangen de leden van de deontologische commissie 100 euro presentiegeld per vergadering en ontvangt de voorzitter van de deontologische commissie 200 euro presentiegeld per vergadering die hij voorzit.
Ook is het noodzakelijk om een uitzondering te voorzien bij geheim digitaal stemmen. In geval van een technische storing of indien het technisch niet mogelijk is, dient de mogelijkheid tot geheim stemmen op papier mogelijk te blijven.
Daar het op heden technisch niet mogelijk is om geheim te stemmen wanneer ieder raadslid slechts 1 stem kan uitbrengen op een vertegenwoordiger waaruit hij kan kiezen uit een aantal vertegenwoordigers, dient het reglement onmiddellijk in werking te treden vanaf de dag van bekendmaking, zijnde 19 december 2023.
Enig artikel.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad wordt vastgesteld, zoals gehecht in de bijlage, vanaf 19 december 2023. Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 september 2023 verliest uitwerking vanaf 19 december 2023.
De wegenis van de verkaveling in Hof ter Langeveld, Vlierstraat en Abeelpark, Hazelaarspad, Reevijver, Geetschuren en speelplein Molenstraat is tot op heden nog niet overgedragen aan de gemeente door Matexi.
Het betreft een perceel grond met wegenis, momenteel genaamd Hof ter Langeveld, volgens een recente kadastrale legger bekend ten kadaster onder De Pinte, eerste afdeling, De Pinte, sectie B, nummer 548/K/5 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van negen are twee centiare (09a 02ca). Het betreft een perceel grond met wegenis, momenteel genaamd Vlierstraat en Abeelpark, volgens een recente kadastrale legger bekend ten kadaster onder De Pinte, eerste afdeling, De Pinte, sectie B, nummer 567P/2 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van achtenzestig are éénenvijftig centiare (68a 51ca). Het betreft een perceel grond met wegenis, momenteel genaamd Hazelaarspad, volgens een recente kadastrale legger bekend ten kadaster onder De Pinte, eerste afdeling, De Pinte, sectie B, nummer 568/K/3 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van negen are tweeënveertig centiare (09a 42ca). Het betreft een perceel grond met wegenis, momenteel genaamd Reevijver, volgens een recente kadastrale legger bekend ten kadaster onder De Pinte, eerste afdeling, De Pinte, sectie B,
- nummer 591/D P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van dertig are acht centiare (30a 08ca);
- nummer 592/K/4 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van zevenenveertig are zevenentwintig centiare (47a 27ca);
- nummer 592/M/2 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van drie are vijfennegentig centiare (03a 95ca).
Het betreft een perceel grond met wegenis, momenteel genaamd Geetschuren, volgens een recente kadastrale legger bekend ten kadaster onder De Pinte, eerste afdeling, De Pinte, sectie B, nummer 591/D/2 P0000, met een oppervlakte volgens kadaster van tweeënvijftig are tien centiare (52a 10ca). Het betreft een perceel grond ingericht als speelplein, volgens een recente kadastrale legger bekend ten kadaster onder De Pinte, tweede afdeling, Zevergem, sectie A, nummer 475/P/4, met een oppervlakte volgens kadaster van zeventien are vierenzeventig centiare (17a 74ca).
Deze percelen dienen nog kosteloos overgedragen te worden.
Notaris Stijn Rijckbosch maakte hiervoor de ontwerpakte op.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte voor de kosteloze grondoverdracht in de Hof ter Langeveld, Vlierstraat en Abeelpark, Hazelaarspad, Reevijver, Geetschuren en speelplein Molenstraat, zoals gehecht in bijlage, goed.
Artikel 2.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte te ondertekenen.
De voorschriften kwalitatief bouwen en wonen beogen kwaliteit te integreren bij woningbouw(projecten). Het betreft zowel interne kwaliteit als omgevingskwaliteit. Interne kwaliteit wordt bereikt door kwaliteitsnormen op te leggen. Deze vorm van kwaliteit komt de bewoners ten goede. Omgevingskwaliteit wordt bereikt door normen op te leggen bij alle types bebouwing. Het gaat hier om groennormen, maximale hoeveelheden verharding, beperken versnippering,… Omgevingskwaliteit komt ten goede aan alle gebruikers en is ten gunste van het algemeen belang.
De voorschriften zullen van toepassing zijn op het hele grondgebied van de gemeente De Pinte en zullen de niet verordenende gemeentelijke stedenbouwkundige voorschriften goedgekeurd door de gemeenteraad van 27.08.2012 vervangen.
Er werd een MER-screening uitgevoerd welke aantoont dat het initiatief geen aanzienlijke milieueffecten kan veroorzaken en dat er dus geen plan-MER opgesteld moet worden. De gevolgen van de voorschriften op het leefmilieu zijn hoofdzakelijk positief. Bevestiging werd hiervoor nog niet verkregen van de dienst MER Vlaanderen.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 8 september 2023 een ontwerp van de voorschriften kwalitatief bouwen en wonen goed waarna een openbaar onderzoek werd georganiseerd van 15 september tot en met 15 oktober 2023. Op 13 en 14 september werden de inwoners hierover geïnformeerd via een gemeentelijke flyer in alle brievenbussen. Er werd advies gevraagd aan de dienst Omgeving Vlaanderen, de bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen en de gemeentelijke adviesraden Gecoro en Mina.
Er werden 12 reacties ontvangen tijdens het openbaar onderzoek, waarvan 1 laattijdig. Er werden gunstige adviezen ontvangen van de Gecoro en de Mina. Omgeving Vlaanderen bracht een negatief advies uit en vanuit de deputatie Oost-Vlaanderen werd geen advies ontvangen.
Op basis van het openbaar onderzoek en de adviezen werden wijzigingen meegenomen in de voorschriften.
Gezien van de dienst MER nog geen bevestiging van ontheffing van plan-MER plicht werd ontvangen kunnen de voorschriften niet als verordening worden goedgekeurd. Daarom zullen deze voorschriften als beleidsmatig gewenste ontwikkeling worden goedgekeurd, zijnde dus niet verordenend. Op deze manier worden ook de bezorgdheden van Omgeving Vlaanderen ondervangen.
Voor een beleidsmatig gewenste ontwikkeling zijn een openbaar onderzoek en bij hogere overheden gevraagde adviezen geen noodzakelijke stap. Deze werden hier echter wel uitgevoerd wat het draagvlak van de voorschriften onder de vorm van een beleidsmatig gewenste ontwikkeling alleen maar sterker maakt.
Als lokaal bestuur is het noodzakelijk interne en externe woonkwaliteit na te streven bij bouwen en verbouwen. De bestaande gemeentelijke stedenbouwkundige voorschriften van 27 augustus 2012 voldoen op een aantal punten niet meer aan de hedendaagse normen, onder andere op vlak van duurzaamheid. Hiertoe worden nieuwe voorschriften opgesteld welke deze voorschriften zullen vervangen.
Motivatie stemgedrag Open Vld:
De Open Vld-fractie zal zich onthouden. We zijn van mening dat er te veel regeltjes worden opgelegd, waardoor onder andere de creativiteit van de ontwerpers wordt beknot.
Er worden te weinig realistische regels opgelegd i.v.m. fietsenstallingen. We betreuren dat de afsluiting ter hoogte van de woning ook uit levend groen moet bestaan, deze begroeiing wordt alsmaar dikker waardoor men veel ruimte van het perceel verliest.
Een meergezinswoning van min. zes woonentiteiten vinden we toch wel te klein om hiervoor een ondergrondse parking te voorzien. Hier is een duur kostenplaatje aan verbonden.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de voorschriften kwalitatief bouwen en wonen goed. Deze hebben het statuut van beleidsmatig gewenste ontwikkeling.
Artikel 2.
Het besluit van de gemeenteraad van 27 augustus 2012 met betrekking tot de stedenbouwkundige voorschriften wordt opgeheven, gezien deze worden vervangen door de nieuw goedgekeurde voorschriften.
Naar aanleiding van de aanleg van de fietssnelweg F7 Gent - Deinze werden verschillende straten op grondgebied De Pinte op deze route ingericht als fietsstraat. Dit gaat enerzijds over de Nijverheidstraat - Groenstraat - Stationsstraat en anderzijds over Louis van Houttepark - Oude Gentweg. In de Kasteellaan werd in 2022 eveneens een fietsstraat ingericht.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Sinds 1 april 2023 is in de wegcode de term "fietsstraat" vervangen door "fietszone", ook op de verkeersborden F111 en F113, zoals vermeld in het KB van 12 maart 2023. Het bord "begin fietszone" krijgt een gebiedsdekkend karakter waardoor de reglementering over de kruispunten heen geldt tot aan het eindebord van de zone. De verkeersborden F111 en F113 met een zonale geldigheid mogen behouden worden tot 1 januari 2032. De verkeersborden F111 en F113 met de vermelding ‘fietsstraat’ blijven geldig tot 1 januari 2035 om het begin en het einde van een fietszone aan te duiden.
Gelet op het ter zitting aangebracht amendement om in artikel 2 van het voorstel van besluit de zin "Oude Gentweg, ter hoogte van huisnummer 8" te vervangen door "Oude Gentweg, ter hoogte van huisnummer 2" en waarmee eenparig akkoord wordt gegaan.
Artikel 1.
In de omgeving van de stationsomgeving wordt een fietszone ingevoerd. Deze zone wordt begrensd door:
Artikel 2.
In de omgeving van de Oude Gentweg wordt een fietszone ingevoerd. Deze zone wordt begrensd door:
Artikel 3.
In de omgeving van de Kasteellaan wordt een fietszone ingevoerd. Deze zone wordt begrensd door:
Artikel 4.
Artikel 5.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Koning Leopoldlaan maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 30, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en 19 december 2022 betreffende de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Aangezien er momenteel geen aanvullend reglement van de Koning Leopoldlaan gekend is, wordt dit voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 1.
Ter hoogte het kruispunt Koning Leopoldlaan - Baron de Gieylaan, heeft het verkeer in de Baron de Gieylaan voorrang ten opzichte van het verkeer in de Koning Leopoldlaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
In de Koning Leopoldlaan wordt een oversteekplaats voor voetgangers voorzien aangeduid aan de hand van een zebrapad. Het zebrapad wordt aangelegd op de volgende locatie:
Bij het inrijden van de Koning Leopoldlaan komende van de Koning Albertlaan geldt over een afstand van 100 meter aan de rechterkant van de weg een stilstaan- en parkeerverbod. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 5.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Koning Albertlaan maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 30, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en 19 december 2022 betreffende de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
In de Koning Albertlaan wordt aan het kruispunt met de Stationsstraat, kant van de onpare nummers, een parkeerplaats ingericht voor deelwagens.
Artikel 1.
Ter hoogte het kruispunt Koning Albertlaan - Baron de Gieylaan, heeft het verkeer in de Baron de Gieylaan voorrang ten opzichte van het verkeer in de Koning Albertlaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
In de Koning Albertlaan worden oversteekplaatsen voor voetgangers voorzien aangeduid aan de hand van een zebrapad. De zebrapaden worden aangelegd op de volgende locaties:
Aan het kruispunt met de Koning Leopoldlaan, komende van de Baron de Gieylaan, geldt over een afstand van 150 meter aan de rechterkant van de weg een stilstaan- en parkeerverbod. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 8.
Artikel 9.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
In het voorjaar van 2024 vervalt de huidige concessie voor de controle van de blauwe zone. Naar aanleiding daarvan werd een bevraging uitgevoerd bij inwoners en handelaars om de huidige blauwe zone te evalueren en een eventuele uitbreiding te bevragen.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Op basis van de evaluatie werd beslist om 6 nieuwe parkeerplaatsen in de Langevelddreef op te nemen in de blauwe zone.
Artikel 1.
De afbakening van de blauwe zone gebeurt als volgt:
Deze parkeerplaatsen worden aangeduid door verkeersborden E9a met zonale geldigheid, aangevuld met een afbeelding van een parkeerschijf en de vermelding.
Artikel 2.
De parkeerregeling met parkeerschijf (blauwe zone) is van toepassing op werkdagen vanaf 9u00 tot 18u00. De maximaal toegestane parkeerduur bedraagt 2 uur.
Artikel 3.
Deze regeling is niet van toepassing op de voertuigen waarvoor een bewonerskaart werd toegekend.
Artikel 4.
Artikel 5.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
De Vlaamse Regering vraagt de lokale besturen om vrijwillig een fusie met gelijkgezinde lokale besturen te onderzoeken en te overwegen.
Op 19 juni 2023 werd de principiële beslissing genomen tot vrijwillige samenvoeging van de lokale besturen De Pinte en Nazareth.
Deze beslissing vloeit voort uit:
De gemeenteraad van 25 september gaf een expliciet mandaat aan het college van burgemeester en schepenen om op te treden in het fusiecollege en te beslissen over zaken die de lopende zaken overstijgen.
Beslissingen die het fusiecollege neemt over handelingen die niet tot de lopende zaken behoren zullen gerapporteerd worden aan de gemeenteraad zodat de raadsleden hun controlefunctie kunnen uitvoeren.
De gemeenteraad wordt geïnformeerd over de toepassing definitie lopende zaken van het fusiecollege (stuurgroep) op 20 november 2023 aangaande fiscaliteit.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis over de toepassing definitie lopende zaken van het fusiecollege (stuurgroep) op 20 november 2023 tot het wijzigingen van de belastingen vanaf aanslagjaar 2024 - goedkeuren van het
De onroerende voorheffing is een gewestbelasting, gevestigd op het kadastraal inkomen van onroerende goederen: gronden, woningen, gebouwen en sommige bedrijfsuitrusting.
Gemeenten en provincies vestigen opcentiemen op de gewestelijke basisbelasting. Dit gebeurt door een beslissing van hun raad die uiterlijk op 31 januari van het aanslagjaar moet genomen zijn. De opcentiemen worden samen met de basisbelasting ingevorderd door de Vlaamse Belastingdienst en later doorgestort naar de provincies en de gemeenten.
De gemeenteraad is bevoegd om gemeentelijke reglementen vast te stellen.
Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van de belanghebbenden op het grondgebied van de gemeente, gelet op de financiële toestand van de gemeente en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven.
In kader van de vrijwillige samenvoeging in 2025 wordt vanaf aanslagjaar 204 de opcentiemen op de onroerende voorheffing verlaagd van 875 opcentiemen naar 787 opcentiemen.
Artikel 1.
Vanaf het aanslagjaar 2024 worden 787 gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.
Artikel 2.
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.
Artikel 3.
Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 betreffende gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing – aanslagjaren 2020 tot en met 2025 heeft slechts uitwerking tot en met aanslagjaar 2023.
De Vlaamse Regering vraagt de lokale besturen om vrijwillig een fusie met gelijkgezinde lokale besturen te onderzoeken en te overwegen.
Op 30 mei 2022 ontving het lokaal bestuur van De Pinte een schrijven van het lokaal bestuur van Nazareth met het voorstel om gesprekken te voeren over een mogelijke fusie.
Op 30 augustus 2022 kwam de algemene gemeenteraadscommissie bijeen om het voorstel te bespreken en een positienota op te stellen.
Vervolgens, op 12 december 2022, besprak de gemeenteraadscommissie de opmaak van een profielfoto die in de loop van januari-februari 2023 zou worden opgemaakt voor beide besturen.
Deze profielfoto brengt de verschillen en overeenkomsten in dienstverlening binnen diverse beleidsthema's zowel tussen als binnen de beide gemeenten in kaart. Het is een inventarisatie die geen standpunt inneemt vóór of tegen de fusie, maar in plaats daarvan een neutrale beschrijving geeft van het huidige werkveld.
Eveneens werden met betrekking tot de opmaak van deze profielfoto verschillende infomomenten georganiseerd voor de bevolking en het personeel.
Tijdens de vergadering van de gemeenteraadscommissie op 20 maart 2023 werden de resultaten van de profielfoto gepresenteerd en besproken. Vervolgens hebben de lokale besturen van De Pinte en Nazareth afzonderlijk hun raadsleden, personeel en lokale bevolking geïnformeerd over de intenties om te fuseren en hebben ook daarbij de mogelijkheid gegeven om bezorgdheden en voor- en nadelen op te sommen. Het volledige rapport bevatte de verwachtingen en bezorgdheden van de burgers, de raadsleden, het personeel, adviesinstanties en managementteams en werd besproken tijdens een gemeenteraadscommissie van 17 mei 2023.
De gemeenteraad van De Pinte nam op 19 juni 2023 de principiële beslissing tot samenvoeging met de gemeente Nazareth.
De gemeenteraad van Nazareth nam eveneens op 19 juni 2023 de principiële beslissing tot samenvoeging met gemeente De Pinte. Hierna werd aansluitend op de raadszittingen, de principiële beslissing kenbaar gemaakt aan de bevolking via een gemeenschappelijk persmoment en berichtgeving.
De goedkeuring van de principiële beslissing luidde de start in van een administratief proces. Hierbij werd het onderzoek en de verdere voorbereiding naar de beoogde samenvoeging verdergezet onder coördinatie van een coördinatiegroep, paritair samengesteld uit de decretale graden en beleidsmedewerkers van beide besturen, en een stuurgroep. Deze stuurgroep is eveneens paritair samengesteld en bestaat uit de leden van de coördinatiegroep, aangevuld met de burgemeesters van beide besturen.
Het bepalen van de keuzes en te ondernemen stappen werd beslist door de beide colleges in een gemeenschappelijke vergadering die onder de benaming van een fusiecollege de verdere werkzaamheden ter voorbereiding van de beoogde samenvoeging goedkeurden of bekrachtigden. De colleges kregen hiervoor het mandaat van hun gemeenteraden zoals gestipuleerd in de principiële beslissing.
Eén van de voorstellen die voortvloeiden uit dit administratief proces was het bepalen van de definitie van lopende zaken.
Het was aangewezen om de definitie lopende zaken vroeger toe te passen dan vanaf het gezamenlijke voorstel tot samenvoeging. In zitting van 25 september 2023 werd op beide gemeenteraden de definitie van lopende zaken vastgesteld. Daarin wordt bepaald dat beide besturen alleen enkel handelingen kunnen stellen die betrekking hebben op lopende zaken. Handelingen die niet tot de lopende zaken behoren, worden gesteld na een verplicht overleg en goedkeuring van de gemeenten (via het fusiecollege).
Wat exploitatie betreft worden langdurige overeenkomsten en personeelsbehoeften aan elkaar voorgelegd. Een aantal investeringen werden gedefinieerd als ‘niet-lopende zaak’; nieuwe ontwikkelingen in deze projecten zullen steeds voorgelegd worden aan het fusiecollege.
Nieuwe projecten en wijzigingen in financieringsbudgetten zijn niet-lopende zaken.
Een ander belangrijk item bij het doorlopen van het fusietraject is de communicatie en participatie.
Vanaf de beslissing om de mogelijkheden van een fusie te onderzoeken werden de inwoners en andere belanghebbenden geïnformeerd en betrokken. Onder meer via persberichten, folders en online communicatie maar ook door het inrichten van verschillende infosessies in beide gemeenten.
Na de publicatie van de profielfoto werden participatiemomenten ingericht voor inwoners en raadsleden.
Na de principiële beslissing tot samenvoegen werd de communicatie en participatie geïntensifieerd, er werd daarvoor een communicatiebureau aangesteld. Er volgde een nieuwe website (www.depintenazareth.be) waarop alle informatie ontsloten werd, participatie over de nieuwe gemeentenaam en – online en fysiek – over de ontwikkeling van het nieuwe dienstverleningsmodel.
Het sluitstuk van dit gehele proces van wisselwerking en wederzijds respect is de uitgewerkte visienota waarin de meerwaarde wordt geduid van de fusie tussen de gemeente De Pinte en Nazareth.
Deze visienota werd integraal aan alle raadsleden van beide gemeenten voorgelegd op een gezamenlijke gemeenteraadscommissie van beide besturen die op 4 december 2023 is doorgegaan en waarbij aan elk raadslid de kans werd geboden zijn/haar mening te geven of extra input te geven zodat het kan resulteren in een gedragen document ter ondersteuning van deze beslissing. De visienota wordt ter kennisgeving meegenomen bij dit besluit.
De intentie tot samenvoeging werd besproken op volgende momenten:
Reeds met het oog op de principiële beslissing formuleerden de beide gemeenteraden een aantal visiekrachtlijnen- en waarden die een belangrijk uitgangspunt vormen voor de nieuwe gemeente en die meteen de rode draad vormen doorheen het volledige fusietraject:
De profielfoto van de beide lokale besturen heeft hierbij geleerd dat de beide besturen:
De nieuw te vormen gemeente telt 23.086 inwoners (bevolkingsaantal per 01.01.2022)
De schuldverlichting door de Vlaamse Regering komt daarbij op 23.086 x 200 euro = 4.617.200 euro.
De belastingtarieven van de nieuw te vormen gemeente worden geharmoniseerd om te streven naar een financieel voordeel voor de inwoner. De aandelen van de samenvoegende lokale besturen in het gemeentefonds blijven gegarandeerd in het nieuw lokaal bestuur.
De doelstelling van de schaalvergroting is het genereren van schaalvoordelen en de realisatie van een nog efficiëntere organisatie op diverse domeinen. Dit is in tijden van toenemende taken voor de lokale besturen zeker een meerwaarde. Dit veranderingsproces zal natuurlijk een uitdaging zijn voor het management en de personeelsgroep. Hierbij wordt werkzekerheid voorzien en ingezet op werktevredenheid voor alle medewerkers.
De nieuwe organisatie moet rekening houden met meer dan voldoende bereikbaarheid voor de inwoners. Dit kan functieafhankelijk bekeken worden, maar er zal altijd rekening moeten gehouden worden met de zwaksten in onze samenleving.
De nieuwe gemeente zal bestaan uit 4 authentieke dorpskernen, die elk hun eigen identiteit zullen behouden.
Er zijn bijgevolg voldoende elementen voorhanden om de beide gemeenteraden te vragen een definitieve beslissing te nemen over het gezamenlijk voorstel tot vrijwillige samenvoeging van de gemeente De Pinte en de gemeente Nazareth.
Er wordt ter zitting voorgesteld om een aanpassing te doen waarbij de bepaling "de visienota vormt een essentieel onderdeel en maakt integraal deel uit van dit besluit" geschrapt wordt en gewijzigd wordt naar "de visietekst wordt ter kennisgeving meegenomen bij het besluit".
De samenvoeging zal door de combinatie van een schuldovername door de Vlaamse overheid, de verminderde kost van de politieke organen en de efficiëntiewinsten op diverse domeinen een gunstig effect hebben op de nieuwe financiële toestand van de nieuwe samengevoegde gemeente. Hierdoor ontstaat ruimte om de gemeentebelastingen gelijk te schakelen en te harmoniseren en verder te investeren.
Om de fusiegemeente in het werkingsjaar 2024 verder vorm te geven werden fusiebudgetten voorzien ten voordele van diverse beleidsdomeinen.
Motivatie stemgedrag fractie Open Vld:
De beslissing van de fractie Open Vld is als volgt overwogen:
- schaalvergroting is te klein
- om ‘fusie met Gent’ te vermijden is een drogreden
- ontbreken van vergelijkende studie waaruit blijkt dat samen beter is dan apart
- schuldverlichting voor De Pinte is minimaal en schuldgraad per inwoner vergroot
- weinig merkbaar draagvlak bij de inwoners
- naamkeuze zaait verdeeldheid. Zevergem en Eke blijven in de kou.
- geen toekomstgerichte en verbindende naam.
- visienota bevat punten waar we een andere mening over hebben, maar ook waar we mee aan de slag kunnen, o.a. visie over ouderensite op Scheldevelde die in vorige legislatuur al op tafel lag. Echter lijkt het geheel ons eerder een ideaalbeeld en weinig becijferd naar haalbaarheid.
Ons negatief focussen op het verleden en de genomen beslissingen waar we niet ten volle achter staan, heeft niemand een boodschap aan. We moeten denken aan de toekomst, aan onze inwoners en onze gemeente. We moeten vooruit.
We zullen dan ook met onze fractie onthouden.
Motivatie stemgedrag fractie Ruimte:
De fractie Ruimte onthoudt zich.
Ruimte is niet tegen de idee van een fusie. Wij zijn evenwel niet overtuigd dat deze fusie enkel met Nazareth wel een oplossing biedt voor de uitdagingen waarmee de gemeente De Pinte geconfronteerd wordt en zal worden.
De schaal van deze fusie is te klein en zorgt er niet voor dat een eventuele verplichte fusie op korte of middellange termijn uitgesloten is.
Eerder dan nu te kiezen voor deze (te) kleine fusie, opteert Ruimte ervoor om in afwachting van een grotere fusie (bv. met de gemeenten uit de politiezone) intensiever samen te werken met de buurgemeenten.
We zijn er niet van overtuigd dat de voordelen die deze fusie met zich meebrengt, opwegen tegen de kosten en inspanningen die deze fusie vergt. Energie en tijd die nu in deze fusie wordt gestoken, hadden we liever gespendeerd aan de broodnodige investeringen en projecten waar onze inwoners en verenigingen al lang op wachten. Om dan in de volgende legislatuur werk te maken van een duidelijk stappenplan en visie om tot een grotere fusie te komen, gedragen door onze inwoners, zodat we deze oefening maar éénmaal zouden moeten maken.
Artikel 1.
De gemeenteraad hecht zijn definitieve goedkeuring aan het gezamenlijk voorstel tot samenvoeging van gemeente De Pinte met de gemeente Nazareth.
Artikel 2.
De beoogde samenvoegingsdatum is 1 januari 2025.
Artikel 3.
De grens van de nieuwe gemeente bestaat uit de buitengrenzen van de samengevoegde gemeenten De Pinte en Nazareth, zoals bijgehouden door de Administratie Opmetingen en Waarderingen binnen de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de Federale Overheidsdienst Financiën.
De binnengrens tussen de samengevoegde gemeenten vervalt.
Artikel 4.
Het voorstel van naam voor de nieuwe gemeente is Nazareth-De Pinte.
Artikel 5.
Het postadres van gemeente Nazareth-De Pinte is Koning Albertlaan 1, 9840 De Pinte. De installatievergadering en volgende raadszittingen van de nieuwe gemeente zullen doorgaan op dit adres.
Artikel 6.
De Vlaamse Regering en de gemeenteraad van Nazareth worden in kennis gesteld van dit gezamenlijk voorstel tot samenvoeging uiterlijk op 31 december 2023.
Artikel 7.
Dit besluit heeft pas uitwerking wanneer de gemeenteraad van Nazareth ook zijn definitieve goedkeuring hecht aan het gezamenlijke voorstel tot samenvoeging van de gemeenten De Pinte en Nazareth.
Vanaf de principiële beslissing tot fusie wijzen de gemeenteraden in onderling overleg 1 van de algemeen directeurs aan die optreedt als algemeen directeur-coördinator die de opdrachten uitvoert die hem worden toegewezen in het DLB. Als geen transitiemanager wordt aangewezen, begeleidt hij/zij eveneens de fusieoperatie op ambtelijk niveau. De algemeen directeur van de andere betrokken gemeente staat hem/haar daarin bij.
Vanaf de principiële beslissing tot fusie wijzen de gemeenteraden in onderling overleg 1 van de financieel directeurs of gewestelijke ontvangers aan die optreedt als financieel directeur-coördinator die de opdrachten uitvoert die hem worden toegewezen in het DLB. Als geen transitiemanager wordt aangewezen, begeleidt hij/zij eveneens de fusieoperatie op ambtelijk niveau voor de coördinatie van de financiële aspecten van de fusie. De financieel directeur van de andere betrokken gemeente staat hem/haar daarin bij.
De aanduiding van de algemeen directeur-coördinator of financieel directeur-coördinator heeft geen gevolgen voor de aanstelling van de algemeen en financieel directeur in de nieuwe gemeente.
De algemeen directeur en financieel directeur van de gemeente met het hoogste aantal inwoners worden de coördinatoren als de besturen zelf geen coördinatoren aanstellen op de datum dat ze het gezamenlijke voorstel tot fusie indienen.
Artikel 1.
Algemeen directeur van de gemeente Nazareth wordt aangeduid als de algemeen directeur-coördinator. De algemeen directeur van de gemeente De Pinte ondersteunt hem.
Artikel 2.
Financieel directeur van de gemeente De Pinte wordt aangeduid als financieel directeur-coördinator. De financieel directeur van de gemeente Nazareth ondersteunt haar.
Artikel 3.
Dit besluit wordt ter kennis gegeven aan de Vlaamse Regering, de gemeenteraad van Nazareth en kan pas uitwerking krijgen als de gemeenteraad van Nazareth een gelijkaardig besluit neemt.
Een kindje verliezen vlak voor of na de geboorte is emotioneel zeer zwaar voor de ouders en in verlenging het gezin. De aangifte van een stilgeboren kindje is administratief pas verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Vanaf een zwangerschap van 140 dagen is een aangifte niet verplicht, maar wel mogelijk. Een wettelijke aangifte voor een zwangerschap korter dan 140 dagen kan op vandaag echter niet.
De emotionele en symbolische betekenis van deze aangiftemogelijkheid mag niet onderschat worden. Een wettelijke aangifte geeft de ouders de mogelijkheid hun stilgeboren kindje toch officieel te erkennen, het een naam te geven en zo een plaats te geven in hun gezin. Voor sterrenkindjes, bij een zwangerschap van minder dan 140 dagen, is dit dus op vandaag voor de ouders wettelijk gezien niet mogelijk.
Hieraan zouden we in De Pinte, net zoals in Oostende, Brugge en Gent, kunnen tegemoetkomen door het openen van een sterrenregister. Ongeacht de duur van de zwangerschap kunnen stilgeboren kindjes hierin geregistreerd worden.
Deze puur symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen, maar kan emotioneel een grote waarde hebben in het verwerkingsproces voor de ouders van sterrenkindjes en hun familie. Indien de aangifte ook online kan gebeuren, kan dit heel laagdrempelig gehouden worden en beperkt dit de administratieve last.
Ook registraties van sterrenkindjes uit het verleden willen we hierin toelaten.
We opteren ervoor om ouders de keuze te geven of ze enkel het kindje registeren (naam, datum stilgeboorte, eventueel plaats stilgeboorte) of ook de gegevens van beide ouders (naam, adres en rijksregisternummer) willen opgeven. Om het kindje te kunnen registreren zal het rijksregisternummer, de naam en het adres van (minstens) 1 ouder gevraagd worden. De ouders zullen uiteraard te allen tijde de mogelijkheid krijgen om die keuze aan te passen.
Eventueel kunnen de ouders ook uitgenodigd worden op toekomstige initiatieven rond sterrenkindjes.
Gelet op het ter zitting aangebracht amendement om het voorstel van besluit te wijzigen en waarbij wordt voorgesteld volgend artikel ter stemming voor te leggen en waarmee éénparig akkoord wordt gegaan:
"Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de stappen die al zijn ondernomen voor het openen van een register voor sterrenkindjes:
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de stappen die al zijn ondernomen voor het openen van een register voor sterrenkindjes:
Ruimte betreurt dat met de uitrol van het nieuwe Openbaar Vervoersplan van De Lijn een groot aantal Pintenaars en Zevergemnaars in de kou zullen staan. Inwoners van onze gemeente die afhankelijk zijn van de bus voor hun verplaatsingen worden vanaf 6 januari 2024 geconfronteerd met een drastische terugschroeving van de tijdstippen en locaties waarop zij de bus kunnen nemen. In het kader van de mobiliteitstransitie, de problemen inzake vervoersarmoede op het Vlaamse platteland en de nood aan mobiliteit tussen De Pinte en haar buurtgemeenten, zijn dit verkeerde beleidskeuzes. Er is nood aan een sterk signaal van onze gemeente aan de bevoegde, Vlaamse minister Lydia Peeters.
Gelet op het ter zitting aangebracht amendement om het voorstel van besluit te wijzigen en waarbij wordt voorgesteld volgend artikel ter stemming voor te leggen en waarmee éénparig akkoord wordt gegaan:
"Enig artikel.
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college om de uitrol van het Openbaar Vervoersplan te evalueren en bij te sturen via de vervoerregioraad, en biedt een gebruiksvriendelijk instrument waarbij de reiziger opmerkingen kan doorgeven."
Enig artikel.
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college om de uitrol van het Openbaar Vervoersplan te evalueren en bij te sturen via de vervoerregioraad, en biedt een gebruiksvriendelijk instrument waarbij de reiziger opmerkingen kan doorgeven.
De voorzitter deelt de data van de raden in 2024 mee:
Op 7 januari 2024 vindt de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie plaats op het gemeenteplein in De Pinte.
De voorzitter geeft het woord aan schepen Rombaut. Hij geeft een korte toelichting over twee punten van de vorige raad in verband met de rooilijnplannen waarvan het openbaar onderzoek niet is opgestart. Er komt een nieuw voorstel.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de mededelingen van de voorzitter.
De gemeenteraad neemt kennis van onderstaande mondelinge vragen:
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vragen en antwoorden.
Namens Gemeenteraad,
Veerle Goethals
Algemeen directeur
Vincent Van Peteghem
Voorzitter gemeenteraad