De voorzitter opent de zitting op 25/04/2022 om 19:54.
De notulen van de vorige vergadering worden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.
Enig artikel.
De notulen van de vorige vergadering worden goedgekeurd.
De gemeente is vennoot van de cvba Zefier.
De gemeente werd per mail van 17 maart 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de cvba Zefier die plaatsvindt op donderdag 9 juni 2021 om 14u00 in de Faculty Club, Groot Begijnhof te Leuven.
De oproepingsmail bevat de agenda met documentatie en toelichting bij de agendapunten.
De gemeenteraad krijgt de kans over de agenda van de algemene vergadering een debat te voeren, bepaalt op grond daarvan zijn standpunt en bepaalt de wijze waarop de vertegenwoordiger dienovereenkomstig handelt op de algemene vergadering van de cvba Zefier.
Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren.
Artikel 1.
De agendapunten van de algemene vergadering van de cvba Zefier van 9 juni 2022 en de daarbij horende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten worden goedgekeurd zijnde:
Artikel 2.
Aan de vertegenwoordiger, mevrouw Liselotte Thienpont, wonende te 9840 De Pinte, Frans De Potterstraat 27, of de plaatsvervangend vertegenwoordiger, de heer Antoine Van Nieuwenhuyze, wonende te 9840 De Pinte, Bosstraat 20 die zal deelnemen aan de algemene vergadering van de cvba Zefier op 11 juni 2020 wordt opgedragen haar/zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige raadbeslising.
Artikel 3.
Een afschrift van dit besluit wordt via mail info@zefier.be overgemaakt.
De gemeente is vennoot van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco.
De gemeente werd per mail van 30 maart 2022 op de hoogte gebracht van de algemene vergadering van Veneco die plaatsvindt op donderdag 14 juni 2022 om 18.00 uur in Kasteel Te Lake - Linkeroever 37 te 9870 Zulte.
De agenda en de bijhorende documentatie werd eveneens aan de gemeente overgemaakt.
De gemeenteraad krijgt de kans over de agenda van de algemene vergadering een debat te voeren, bepaalt op grond daarvan zijn standpunt en bepaalt de wijze waarop de vertegenwoordiger dienovereenkomstig handelt op de algemene vergadering van Veneco.
Artikel 1.
De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 14 juni 2022 worden goedgekeurd:
Artikel 2.
Aan de vertegenwoordiger van de gemeente De Pinte, houder van 100 aandelen, mevrouw Leen Gryffroy, raadslid, of de plaatsvervangend vertegenwoordiger, de heer Kristof Agache, schepen, die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 14 juni 2022 om 18.00 u in ‘‘Kasteel Te Lake’ – Linkeroever 34 – 9870 Zulte, wordt het mandaat gegeven om:
Artikel 3.
Aan de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Veneco op donderdag 14 juni 2022 wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden hiervoor opgenomen in het artikel 1 en 2.
Artikel 4.
Voormelde beslissingen zullen worden uitgevoerd waaronder onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de Intergemeentelijke Vereniging Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1 te 9070 Destelbergen en per mail aan info@veneco.be.
De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, Intercommunale Maatschappij voor Energievoorziening in West- en Oost-Vlaanderen.
De gemeente werd per brief van 4 april 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Imewo op vrijdag 24 juni 2022 om 18.00 uur in de Ghelamco Arena, Ottergemsesteenweg Zuid 808 te 9000 Gent.
Het dossier met documentatiestukken aan de gemeente werd per brief van 4 april 2022 overgemaakt.
Omwille van het coronavirus COVID-19 staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.
Aangezien het mogelijk is dat er nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en dit impact heeft op onderhavige bijeenkomst, kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale Algemene Vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
De gemeenteraad krijgt de kans over de agenda van de algemene vergadering een debat te voeren, bepaalt op grond daarvan zijn standpunt en bepaalt de wijze waarop de vertegenwoordiger dienovereenkomstig handelt op de algemene vergadering van Imewo.
Artikel 1.
De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 24 juni 2022:
Artikel 2.
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger van de gemeente, de heer Antoine Van Nieuwenhuyze of de plaatsvervanger mevrouw Ann Vandenbussche, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 24 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing. Er wordt een tussenkomst verwacht van de vertegenwoordiger van de gemeente waarbij gevraagd zal worden naar meer uitleg over het onder controle houden van de energieprijzen en deze bij voorkeur te helpen drukken.
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft onder meer kennisgeving hiervan aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e‑mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De gemeente is aangesloten bij TMVS DV. TMVS DV heeft op 6 april 2022 een oproepingsbrief aan de gemeente overgemaakt voor de algemene vergadering van TMVS DV op 21 juni 2022 om 14u30, waarin de agenda werd meegedeeld.
De gemeenteraad moet voor elke algemene vergadering het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen en goedkeuring verlenen aan de punten op de agenda van de algemene vergadering.
Artikel 1.
De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS DV van 21 juni 2022 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
Varia
Artikel 2.
De raad draagt de vertegenwoordiger, raadslid Leen Gryffroy of de plaatsvervangend vertegenwoordiger, schepen Kristof Agache, op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS DV vastgesteld op 21 juni 2022, te onderschrijven en hun stemgedrag af stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 3.
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan TMVS DV, hetzij per post, p/a Intercommunaal Beheer TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post op 20220621AVTMVS@farys.be.
Op 25 oktober 2021 adviseerde ons lokaal bestuur aan de minister van Wonen het werkingsgebied van de woonmaatschappij vast te leggen met de gemeenten Aalter, De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Lievegem, Merelbeke, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.
In het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 bevestigde de Vlaamse regering het voorstel van de gemeenteraad en legde het werkingsgebied van de woonmaatschappij vast met de gemeenten Aalter, De Pinte, Destelbergen, Deinze, Gavere, Lievegem, Merelbeke, Melle, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte.
In de brief van 4 februari 2022 van de Vlaams minister van Wonen met betrekking tot het vastleggen van de onderlinge stemverdeling tussen de lokale besturen in de woonmaatschappij, vraagt de minister om advies van de lokale besturen met betrekking tot de wijze waarop de stemrechten in het werkingsgebied zullen worden verdeeld.
In het besluit van de gemeenteraad op 25 oktober 2021 werd ook het afsprakenkader goedgekeurd waarin onder meer de onderlinge stemverdeling tussen de lokale besturen in de woonmaatschappij werden vastgelegd:
“De regelgeving bepaalt dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50% + 1 van de stemrechten beschikken. Zo verankert de nieuwe regelgeving de gemeenten en steden in de lokale woonmaatschappij en erkent ze de regierol van de lokale besturen. Daarbij vraagt de Vlaamse regering aan de betrokken gemeenten om samen een voorstel van onderlinge stemverhouding te formuleren. De Vlaamse regering zal de concrete stemrechtverdeling vaststellen op het moment van de goedkeuring van de werkingsgebieden.
De betrokken gemeenten stellen voor om voor de onderlinge verdeling van de stemrechten van de publieke sector een eerder eenvoudig systeem te hanteren. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal sociale huurwoningen in de gemeenten en met het aantal huishoudens. Aan de eerste indicator (aantal sociale huurwoningen) wordt een gewicht van 50/100ste toegekend, aan de tweede (aantal huishoudens) een gewicht van 50/100ste.
Omdat de betrokken gemeenten de woonmaatschappij als een samenwerking van partners-gemeenten beschouwen wordt in deze onderlinge verdeling van stemrechten de correctie ingebouwd dat een gemeente of stad nooit minder dan 5% van de stemrechten van de publieke sector kan bekomen. In deze situatie wordt dit opgetrokken tot 5%.”
In het Besluit van de Vlaamse regering van 20 december 2021 met betrekking tot de wijziging van verschillende besluiten over Wonen, werd vastgelegd dat de stemverhouding dient vastgelegd te worden op basis van de verhouding van het aantal sociale huurwoningen in de gemeente en de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente. Tevens kan er ook met andere criteria vermeld in een advies van de gemeenteraad rekening worden gehouden.
In antwoord op de adviesvraag of de reeds eerder geformuleerde afspraken voldoende zijn om als geldig te worden beschouwd, geeft Wonen Vlaanderen in de mail van 17 maart 2022 aan dat er interpretatie mogelijk is en dat een nieuw advies gewenst is.
Artikel 1.
Aan de minister van Wonen wordt geadviseerd om voor de onderlinge verdeling van de stemrechten rekening te houden met onderstaande criteria en hun gewicht
- met het aantal sociale huurwoningen in de gemeenten (voor 50/100ste)
- met het aantal huishoudens (voor 50/100ste).
- elk lokaal bestuur uit het werkingsgebied moet een minimum worden gegarandeerd van 5% in de verdeling van de stemrechten die aan die 11 lokale besturen worden toegekend in de statuten van de te vormen woonmaatschappij.
Artikel 2.
Het college van burgemeester en schepenen wordt met uitvoering van dit besluit belast.
Het regionaal mobiliteitsplan (RMP) legt de mobiliteitsvisie voor een langere termijn vast voor de vervoerregio, en dat voor alle vervoersmodi. Dat plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio, tekent het openbaar vervoersnetwerk uit en stelt maatregelen voor de verbetering van de doorstroming, de verkeersveiligheid en het fietsbeleid voor.
Op basis van de Europese SUMP-richtlijnen wordt de opmaak van het regionale mobiliteitsplan in drie fasen vormgegeven. De eerste fase, de oriënteringsfase, werd beschreven in de oriëntatienota en werd reeds goedgekeurd door de Vervoerregioraad op 3 juli 2020. De tweede fase, de synthesefase, is momenteel in uitvoering. De synthesefase bestaat uit de opbouw van de strategische visie, doelen, strategieën en de keuze van het beleidsscenario. De nota die voorligt is een onderdeel van de synthesenota, en bevat de visie op de gewenste mobiliteit.
Op 28 januari 2022 werd de visienota onderschreven door de Vervoerregioraad. Deze visienota ligt ter kennisgeving voor zodat de gemeenteraad geïnformeerd blijft over het Regionale Mobiliteitsplan in opbouw. Er zal immers ook advies gevraagd worden aan de gemeenteraden in het kader van de MER. De synthesenota met beleidsscenario wordt afgewerkt tegen de zomer van 2022 en dan voorgelegd aan de Vervoerregioraad. Het onwerp Regionaal Mobiliteitsplan wordt eind 2022 voorgelegd aan de Vervoerregioraad. Na het openbaar onderzoek in kader van de MER wordt het definitief Regionaal Mobiliteitsplan voorgelegd aan de Vervoerregioraad, medio 2023.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de visienota van het Regionaal Mobiliteitsplan, zoals die werd goedgekeurd door de Vervoerregioraad van 28 januari 2022.
Het mobiliteitsplan werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 juni 2018. In het mobiliteitsplan is de onderverdeling van De Pinte in zonale snelheidsregimes opgenomen. Alle gemeentewegen op grondgebied De Pinte worden daardoor ingedeeld in 3 snelheidsregimes:
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
In de mobiliteitsraad van 24 juni 2020 werd de nota van de werkgroep "snelheid en sluipverkeer" goedgekeurd. Daarin werd voorgesteld om de snelheidsbeperking in de Eeuwfeestlaan te wijzigen van 50 naar 30 km/u. Daarnaast werd er op de mobiliteitsraad van 23 maart 2022 positief advies gegeven om de zone 30 uit te breiden tot de Bommelstraat (tussen spoorweg en Pintestraat), gelet op de belangrijke ontsluitende functie maar het gebrek aan degelijke fietsinfrastructuur op dit moment. Een zone 30 in de Eeuwfeestlaan en zijstraten kreeg in de mobiliteitsraad van 30 maart opnieuw positief advies.
Artikel 1.
In de hierna vermelde straten wordt een zonale snelheidsregeling van 30 km/uur ingevoerd:
De afbakening van de zonale snelheidsregeling van 30 km/uur zal worden aangegeven door middel van de verkeersborden F4a en F4b. Deze zullen geplaatst worden op volgende locaties:
Artikel 2.
In enkele straten in een schoolomgeving wordt een variabele zone 30 ingevoerd. Deze geldt tijdens schooldagen van 7.40 uur tot 8.40 uur, 11.40 uur tot 13 uur en van 15.40 uur tot 16.40 uur. Buiten deze uren geldt een snelheidsbeperking van 50 km/uur. In de hierna vermelde straten wordt de variabele zone 30 ingevoerd:
De afbakening van de variabele snelheidsregeling van 30 km/uur zal worden aangegeven door middel van dynamische verkeersborden F4a en verkeersborden F4b op volgende locaties:
Artikel 3.
De andere straten binnen de bebouwde kom behouden het snelheidsregime van 50 km/uur, m.u.v. fietsstraten waar een snelheidsbeperking van 30 km/u geldt. De fietsstraten werden/worden in een aanvullend reglement per straat vastgelegd.
Artikel 4.
In de hierna vermelde straten wordt een zonale snelheidsregeling van 50 km/uur ingevoerd buiten de bebouwde kom:
De afbakening van de zonale snelheidsregeling van 50 km/uur zal worden aangegeven door middel van de verkeersborden ZC43-50 en ZC43/50. Deze worden geplaatst op volgende locaties:
Op de grens met Nazareth en stad Gent (in Zevergem) begint en start de zone 50 reeds op grondgebied Nazareth/Gent. De snelheidszones lopen hier in elkaar over.
Artikel 5.
In volgende straten buiten de bebouwde kom geldt eveneens een snelheidsbeperking van 50 km/uur:
Artikel 6.
In volgende straten geldt een specifieke afwijking op de eerder vernoemde snelheidsbeperkingen:
Artikel 7.
Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de snelheidsregeling op gemeentewegen.
Artikel 8.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
De bebouwd kom is een gebied met bebouwing en waarvan de invalswegen aangeduid zijn met de verkeersborden F1, F1a of F1b, en de uitvalswegen met de verkeersborden F3, F3a of F3b.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
De bebouwd kom is een gebied met bebouwing en waarvan de invalswegen aangeduid zijn met de verkeersborden F1, F1a of F1b, en de uitvalswegen met de verkeersborden F3, F3a of F3b.
Artikel 1.
In de zone in De Pinte begrensd door
Artikel 2.
In de zone in Zevergem begrensd door
wordt de bebouwde kom ingevoerd. Dit wordt gesignaleerd op de invalswegen met de verkeersborden F1, F1a of F1b, en op de uitvalswegen met de verkeersborden F3, F3a of F3b.
Artikel 3.
Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de bebouwde kom op gemeentewegen.
Artikel 4.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Guido Gezellelaan maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 50, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Naar aanleiding van de ontharding en de vernieuwing van de voetpaden in de Guido Gezellelaan, wordt de verkeerssignalisatie aangepast. Om deze reden dient ook het aanvullend reglement van de Guido Gezellelaan geactualiseerd te worden.
Artikel 1.
In de Guido Gezellelaan wordt op beide armen rondom het pleintje éénrichtingsverkeer ingevoerd. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
De maatregelen, opgesomd in voorgaande artikels, zullen ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Guido Gezellelaan.
Artikel 3.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Sportwegel maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 50, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Bij het uitkomen van de Sportwegel dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer op de Borluutlaan. Daarnaast is er ook een stilstaan- en parkeerverbod ter hoogte van de brandweertoegang tot het scoutslokaal van de 156e FOS De Havik.
Artikel 1.
Bij het uitrijden van de Sportwegel naar de Borluutlaan dient voorrang verleend te worden aan het verkeer in de Borluutlaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
Ter hoogte van de brandweertoegang tot het scoutslokaal van 156e FOS De Havik, geldt een parkeerverbod. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 3.
De maatregelen, opgesomd in voorgaande artikels, zullen ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Sportwegel.
Artikel 4.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Borluutlaan maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 50, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Bij het uitkomen van de Borluutlaan op de Baron de Gieylaan dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer op de Baron de Gieylaan. Gelet op het éénrichtingsverkeer in de Guido Gezellelaan wordt dit gesignaleerd komende van de Kasteellaan. Tenslotte worden er ook drie oversteekplaatsen voorzien in de Borluutlaan voor voetgangers.
Artikel 1.
Bij het uitrijden van de Borluutlaan naar de Baron de Gieylaan dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer in de Baron de Gieylaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2
In de Guido Gezellelaan is er éénrichtingsverkeer van de Guido Gezellelaan naar de Borluutlaan, langs de meest noordelijke tak van het middenpleintje op het kruispunt Guido Gezellelaan - Borluutlaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker komende van de Kasteellaan wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 3.
In de Borluutlaan worden er enkele oversteekplaatsen voor voetgangers aangeduid aan de hand van een zebrapad. De zebrapaden worden aangelegd op de volgende locaties:
De maatregelen, opgesomd in voorgaande artikels, zullen ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Borluutlaan.
Artikel 5.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Hendrik Consciencelaan maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 50, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Op het kruispunt van de Hendrik Consciencelaan met de Borluutlaan wordt er een oversteekplaats voor voetgangers voorzien.
Artikel 1.
In de Hendrik Consciencelaan wordt er, op het kruispunt met de Borluutlaan, een oversteekplaatsen voor voetgangers aangeduid aan de hand van een zebrapad.
De maatregel, opgesomd in voorgaande artikel, zal ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Hendrik Consciencelaan.
Artikel 3.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Scheldeveldestraat maakt grotendeels deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 50, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Bij het uitkomen van de Scheldeveldestraat op de Baron de Gieylaan dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer op de Baron de Gieylaan. Aan dat kruispunt wordt er ook een oversteekplaats voor voetgangers en fietsers voorzien. Fietsers dienen er immers de Baron de Gieylaan over te steken om aan de overzijde van de straat het dubbelrichtingsfietspad over de spoorwegbrug te volgen. In de trage weg "Scheldeveldestraat" naar het Speelbos geldt een verbod voor alle verkeer, m.u.v. aangelanden en fietsers. Tenslotte worden er in de bocht van de Scheldeveldestraat - Hemelrijkstraat drie oversteekplaatsen voor voetgangers voorzien en twee verkeerskussens om de snelheid te remmen.
Artikel 1.
Bij het uitrijden van de Scheldeveldestraat naar de Baron de Gieylaan dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer in de Baron de Gieylaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
Fietsers dienen de spoorwegbrug over te steken via het dubbelrichtingsfietspad i de Baron de Gieylaan aan de overzijde van de Scheldeveldestraat. Het is verboden de spoorwegbrug over te fietsen langs de zijde van de Scheldeveldestraat. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 3.
In de trage weg "Scheldeveldestraat" richting het Speelbos wordt geen verkeer toegelaten, met uitzondering van aangelanden en fietsers. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 4.
In de Scheldeveldestraat worden er enkele oversteekplaatsen voor voetgangers aangeduid aan de hand van een zebrapad. De zebrapaden worden aangelegd op de volgende locaties:
De maatregelen, opgesomd in voorgaande artikels, zullen ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Scheldeveldestraat.
Artikel 7.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Hemelrijkstraat maakt geen deel uit van de bebouwde kom maar heeft wel een snelheidsbeperking van 50 km/uur, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Bij het uitkomen van de Hemelrijkstraat op de Oude Gentweg dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer op de Oude Gentweg. Aan dat kruispunt heeft de fietssnelweg eveneens voorrang op de Hemelrijkstraat. In de Hemelrijkstraat worden er twee oversteekplaatsen voor voetgangers voorzien, beiden geflankeerd door verkeerskussens om de snelheid te remmen. Tenslotte worden er ook een een aantal parkeerzones afgebakend op de straat tussen de Scheldeveldestraat en Hemelrijkstraat 1.
De fractie Ruimte kan dit punt niet goedkeuren aangezien het voorzien van parkeerplaatsen in de Hemelrijkstraat alleen maar bijkomende voertuigen zal aantrekken. Bovendien ontbreken de bijhorende verkeersborden en wordt een onveilige situatie gecreëerd voor de fietsers.
Artikel 1.
Bij het uitrijden van de Hemelrijkstraat naar de Oude Gentweg dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer op de fietssnelweg en op de Oude Gentweg. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
Fietsers op de fietssnelweg F7 hebben voorrang op het verkeer in de Hemelrijkstraat. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende markering aangebracht:
Artikel 3.
Artikel 4.
In de Hemelrijkstraat worden er enkele oversteekplaatsen voor voetgangers aangeduid aan de hand van een zebrapad. De zebrapaden worden aangelegd op de volgende locaties:
In de Hemelrijkstraat, tussen Scheldeveldestraat en Hemelrijkstraat 1, worden er op drie locaties langse parkeerplaatsen gemarkeerd. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende markering aangebracht:
De maatregelen, opgesomd in voorgaande artikels, zullen ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Hemelrijkstraat.
Artikel 7.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
Wanneer een bevoegde overheid – hetzij een gemeente, hetzij het gewest – beslist om op een bepaalde plaats een verkeersmaatregel in te voeren, dan moet deze beslissing gepaard gaan met het plaatsen van de correcte verkeerstekens. Voor het plaatsen van verkeerstekens die verplichtingen opleggen aan weggebruikers, is een politieverordening vereist van de bevoegde overheid. Voor zover deze verkeerstekens een blijvende of periodieke aangelegenheid regelen, zijn deze politieverordeningen aanvullende reglementen op het wegverkeer (AR).
De Kasteellaan maakt deel uit van de bebouwde kom en valt binnen de zone 50, overeenkomstig de aanvullend reglementen van 25 april 2022 betreffende de bebouwde kom en de zonale snelheidsregeling. Daarnaast zijn de parkeerplaatsen voor het postkantoor opgenomen in de blauwe zone, overeenkomstig het aanvullend reglement van 27 januari 2020 betreffende de blauwe zone.
De hierna voorziene maatregelen hebben betrekking op gemeentewegen.
Bij het uitkomen van de Kasteellaan (ter hoogte van het postkantoor) op de Kasteellaan dient voorrang verleend te worden. Bovendien is er in dit stuk van de Kasteellaan éénrichtingsverkeer van de rotonde naar de Kasteellaan. Bij het uitkomen van de Kasteellaan op de Vredestraat dient eveneens voorrang verleend te worden. In de Kasteellaan, tussen Baron de Gieylaan/Vredestraat en het Louis Paul Boonpark werd reeds een fietsstraat ingevoerd. Gezien dit een drukke schoolomgeving is, zijn er ook meerdere oversteekplaatsen voor voetgangers voorzien.
Artikel 1.
In de Kasteellaan, tussen de Vredestraat (rotonde post) en Louis Paul Boonpark, wordt er een fietsstraat ingevoerd. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 2.
In de Kasteellaan, tussen de parking en de toegang tot De Kleine Prins, wordt het huidige fietspad omgevormd naar een voetpad. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 3.
In de Kasteellaan, tussen de rotonde (Vredestraat) en de Kasteellaan, is er éénrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Bij het uitrijden van de Kasteellaan voor het postgebouw naar de Kasteellaan, dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer in de Kasteellaan (tussen Vredestraat en Louis Paul Boonpark). Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Bij het uitrijden van de Kasteellaan naar de Vredestraat, dient er voorrang verleend te worden aan het verkeer in de Vredestraat. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Bij het inrijden van de rotonde naar de Kasteellaan, dient er voorrang verleend te worden aan fietsers van de Vredestraat naar de Baron de Gieylaan. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 7.
Ter hoogte van het postkantoor in de Kasteellaan is de meest noordelijke parkeerplaats voorbehouden voor personen met een handicap. Om dit kenbaar te maken aan de weggebruiker wordt de volgende signalisatie aangebracht:
Artikel 8.
In de Kasteellaan worden er enkele oversteekplaatsen voor voetgangers aangeduid aan de hand van een zebrapad. De zebrapaden worden aangelegd op de volgende locaties:
De maatregelen, opgesomd in voorgaande artikels, zullen ter kennis gebracht worden aan de weggebruikers door een aangepaste verkeerssignalisatie volgens het signalisatieplan in bijlage bij dit besluit. Onderhavig aanvullend verkeersreglement vervangt alle voorgaande aanvullende reglementen met betrekking tot de Kasteellaan.
Artikel 11.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Departement MOW.
De opbrengst van het benefietconcert op vrijdagavond 25 maart ten voordele van de vluchtelingen uit Oekraïne bedraagt 2748,50 euro. Het voorstel is om dit bedrag integraal over te schrijven op het rekeningnummer van het consortium 12.12, nl. BE19 0000 0000 1212 en dit aan te vullen met gemeentelijke gelden tot een bedrag van 5000 euro.
Naast deze effectieve bedragen stond de gemeente tevens in voor de organisatie van het benefiet. De hieraan gespendeerde gelden worden niet van de opbrengst afgetrokken.
Aangezien de vluchtelingencrisis vooraf niet te voorspellen was, is dit bedrag als nominatieve subsidie ook niet opgenomen in de door de gemeenteraad reeds goedgekeurde lijst met nominatieve subsidies 2022.
Conform artikel 41 van het Decreet Lokaal bestuur dient de gemeenteraad hiervoor een extra nominatieve subsidie toe te kennen ten bedrage van 5000 euro aan de organisatie 12.12.
Artikel 1.
Er wordt een nominatieve subsidie van 5000 euro toegekend voor de actie 12.12 met als bestemming steun aan Oekraïne. Dit bedrag zal overgeschreven worden op BE19 0000 0000 1212.
Artikel 2.
Het krediet voor deze nominatieve subsidie zal bij een volgende meerjarenplanaanpassing ingeschreven worden.
Volgens artikel 8 in de statuten van EVA Jeugdhuis Impuls vzw moet de agenda van de algemene vergadering voorafgaandelijk ter kennisgeving voorgelegd worden aan de
gemeenteraad. De gemeenteraad spreekt zich uit over de agendapunten en bepaalt het stemgedrag van zijn vertegenwoordigers.
De gemeenteraad moet zich uitspreken over de agendapunten van de eerstvolgende Buitengewone algemene vergadering van 28/04/2022 en moet ook het stemgedrag van zijn vertegenwoordigers bepalen.
Het B-lid, mevrouw Ann Vandenbussche, dient op deze Buitengewone algemene Vergadering dan te handelen volgens de instructies van de gemeenteraad.
De fractie Ruimte onthoudt zich bij gebrek aan een alternatief voor de nabije toekomst van het jeugdhuis.
De fractie Open Vld onthoudt zich aangezien ze op de gemeenteraad van 31 januari 2022 toch nog is willen meegaan in het verhaal omdat ze de belofte kreeg dat een ander initiatief voor eerstdaags was. Ze vindt niet dat er kan blijven geteerd worden op beloftes. De fractie blijft het vreemd vinden dat er eerst ontbonden wordt en pas dan wordt nagedacht over initiatief. Volgens hen verdient de jeugd meer aandacht.
Artikel 1.
Er wordt kennis genomen van de agenda en goedkeuring gegeven aan de agendapunten van de eerstvolgende Buitengewone algemene vergadering van EVA Jeugdhuis Impuls vzw op 28 april 2022 met als agendapunten:
1. Verwelkoming
2. Goedkeuren verslag Buitengewone algemene vergadering van 21 februari 2022
3. Verslag van de staat van ontvangsten door externe accountant
4. Verslag vereffening door externe accountant
5. Goedkeuring vereffening van EVA Jeugdhuis Impuls vzw
7. Varia en rondvraag
Artikel 2.
De vertegenwoordiger van het lokaal bestuur, mevrouw Ann Vandenbussche, die zal deelnemen aan de eerstvolgende Buitengewone algemene vergadering van EVA Jeugdhuis vzw wordt opgedragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
De coronacrisis en de genomen maatregelen hebben een ernstige impact op onze samenleving. Het lokaal bestuur heeft dan ook de intentie om te bekijken hoe de burgers, verenigingen, zelfstandigen ... hierin ondersteund kunnen worden.
Hierbij wordt de stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis en -maatregelen in de gemeente tijdens de raadszitting meegedeeld.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis en -maatregelen in de gemeente De Pinte.
De huidige vluchtelingencrisis naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne heeft een impact op het lokaal bestuur.
Hierbij wordt de stand van zaken met betrekking tot de vluchtelingencrisis in de gemeente tijdens de raadszitting meegedeeld.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken met betrekking tot de vluchtelingencrisis in de gemeente De Pinte.
Enig artikel.
De voorzitter deelt 2 data mee waarop er een gemeenteraadscommissie kan plaatsvinden: 23 mei en 13 juni. Beide data zijn nog onder voorbehoud.
Daarnaast zijn er 3 infoavonden gepland over het verkeersafwikkelingsplan:
- 9 en 12 mei in de raadzaal van het gemeentehuis
- 24 mei in het OCP
Op de vraag van de voorzitter wie van de raadsleden een mondelinge vraag wil stellen, wordt genoteerd:
Raadslid Verleyen: twee vragen
Raadslid Gomes: drie vragen
Raadslid Claeys: een vraag
Raadslid Quintyn: twee vragen
Raadslid Vanbiervliet: een vraag
Raadslid Vermeyen: twee vragen
2022/CV/7: Raadslid Verleyen verwijst naar de bewonersbrief over de opheffing van het Verkeersafwikkelingsplan (VAP) en vraagt wat er precies wordt opgeheven. Er wordt geantwoord dat de proefopstelling als één geheel wordt beschouwd en alles dus wordt opgeheven. Over het parkeerverbod in de Vredestraat is de beslissing echter nog niet gevallen.
2022/CV/8: Raadslid Verleyen vraagt naar het totale kostenplaatje van het VAP (incl. studiebureau, borden, manuren, wegmarkeringen …). Dit antwoord mag schriftelijk toegestuurd worden. Er wordt geantwoord dat dit een schriftelijke vraag is en zo behandeld zal worden.
2022/EG/8: Raadslid Gomes vraagt wanneer er een formeel antwoord geformuleerd wordt op het verzoekschrift van de lokale handelaren op vorige gemeenteraad. Er wordt geantwoord dat de raad drie maanden (vanaf datum van het verzoekschrift) de tijd heeft om een antwoord te formuleren.
2022/EG/9: Raadslid Gomes verwijst naar de keuken op de gemeentelijke basisschool. Die keuken wordt gebruikt door de monitoren van speelplein Amigos. Er zijn defecten aan de keukenapparatuur en de school zou laten verstaan hebben dat die keuken in de toekomst niet meer gebruikt zal worden. Bijkomend verwijst het raadslid naar haar vraag op de vorige zitting om op een meer structurele wijze geïnformeerd te worden over Amigos. Er wordt geantwoord dat er inderdaad werd vastgesteld dat de kookplaten en koelkast defect zijn. Er wordt een oplossing uitgewerkt.
2022/EG/10: Raadslid Gomes verwijst naar boomstronk ter hoogte van de kruising met Twee Dreven en Keistraat. Er staat een markering, raadslid Gomes vraagt of er verdere acties ondernomen worden? Bijkomend vraagt raadslid Gomes wanneer de Smileyborden (kant De Pinte) zullen geplaatst worden. Er wordt geantwoord dat de situatie met de boomstronk met de diensten zal worden opgenomen. De Smileyborden moeten worden besteld, de huidige borden zijn allemaal in gebruik in de proefopstelling van het VAP.
2022/HC/5: Raadslid Claeys verwijst naar de Erfgoeddag (thema ‘school’) en vraagt waarom er geen activiteit georganiseerd werd in De Pinte. Er was wel een fietstocht, maar inhoudelijk kan het meer zijn. Er wordt geantwoord dat de Erfgoeddag wel georganiseerd werd in samenwerking met Cultuurregio Leie Schelde. De bedoeling van dat samenwerkingsverband is de handen in elkaar slaan, om zo initiatieven op poten te zetten die wat meer slagkracht hebben dan lokale projecten. De werkgroep bestaat uit de medewerkers van de cultuurregio én alle cultuurbeleidscoördinatoren. Er werd ook een brochure opgesteld met meer info.
2022/IC/3: Raadslid Quintyn verwijst naar de steunmaatregel waarbij lokale besturen 2.000 euro ontvangen per vijf vluchtelingen, opgevangen in een gastgezin. In De Pinte verblijven momenteel 45 personen. Raadslid Quintyn vraagt naar de bestemming van dat geld, want veel gastgezinnen hebben grote kosten.Er wordt geantwoord dat dat geld pas ontvangen wordt als de accommodatie drie maanden ter beschikking staat, en dat dit ter compensatie voor de uitgaven van het lokaal bestuur wordt aangeboden. In De Pinte zal deze extra ondersteuning van de overheid gebruiken voor extra ondersteuning aan onze maatschappelijk werkers, en het financieren van een vrijwilligersvergoeding aan de tolken en brugfiguren. Ter info wordt nog meegegeven: De gastgezinnen worden ondersteund door de zogenaamde ‘bezettingsvergoeding’ als onderdeel van het equivalent leefloon. Bijkomend vraagt raadslid Quintyn of De Pinte gebruikt maakt van het aanbod van gratis tolken via het Agentschap Inburgering.
Er wordt geantwoord dat deze tolken moeilijk beschikbaar zijn, en het lokale netwerk aan tolken zijn nut bewijst. Onze tolken zijn beschikbaar, kennen de gemeente en zijn steeds meer een vertrouwenspersoon voor de vluchtelingen.
2022/IC/4: Raadslid Quintyn vraagt naar de stand van zaken betreffende het in gebruik nemen van een online reservatiesysteem voor zalen. Het raadslid verwijst naar de bestaande procedure om een zaalbezetting te kennen en doet de suggestie om tijdelijk gebruik te maken van een van de vele gratis webtools voor zaalreservatie. Er wordt geantwoord dat dit project wordt voorbereid door de administratie, het bestuur hoopt daar binnenkort meer info over te geven. Een tijdelijk online reservatiesysteem werd reeds in beschouwing genomen, maar met een dergelijk systeem moet men opletten voor dubbel werk.
2022/WV/3: Raadslid Vanbiervliet verwijst naar de concessieovereenkomst voor de uitbating van de cafetaria en meer bepaald naar de overeengekomen openingsuren. De cafetaria is niet open op de uren waarop hij open moet zijn conform de overeenkomst. Of de cafetaria is open maar dan onderbemand, of er staat onvoldoende geschikt personeel achter de toog. Raadslid Vanbiervliet vraagt of er al concrete afspraak gemaakt werd om de concessiehouder aan te spreken over de openingsuren en hem te wijzen op verplichtingen ten aanzien van minimale openingsuren. Er wordt geantwoord dat er zeker al overleg geweest is. Ondertussen werd door concessiehouder nieuw personeel aangesteld. Het bestuur stelt echter ook vast dat er nog steeds een probleem is, en gaat opnieuw in gesprek.
2022/LV/2: Raadslid Vermeyen verwijst naar de fietsenstallingen aan gemeenteplein, ze zijn vaak permanent bezet gedurende de dag. Raadslid Vermeyen vraagt of er meer fietsenstallingen kunnen geplaatst worden. Er wordt geantwoord dat de huidige fietsenstallingen een tweetal jaar geleden geplaatst werden en het momenteel onduidelijk is of er behoefte is aan meer plaatsen. Er zijn nog geen klachten over ontvangen. Er kan bekeken worden om de oude gele beugels te vervangen door ‘nietjes’.
2022/LV/3: Raadslid Vermeyen verwijst naar de verslagen van adviesraden op website. De publicatie loopt vertraging op. Sommige dateren van maart 2020. Raadslid Vermeyen vraagt wat de procedure daaromtrent is. Er wordt geantwoord dat dit altijd al een moeilijk punt is, normaal moeten verslagen na goedkeuring op de eerstvolgende zitting van de adviesraad gepubliceerd worden binnen ongeveer een week. De algemeen directeur neemt dit verder op met de diensten.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de mondelinge vragen en antwoorden.
Namens Gemeenteraad,
Veerle Goethals
Algemeen directeur
Vincent Van Peteghem
Voorzitter gemeenteraad